Bush dömer ut plan för styret i Irak

Enligt uppgifter på söndagen är Bushregeringen inte nöjd med den plan som det ansvariga FN-sändebudet presenterat om hur det politiska maktöverlämnandet till Irak ska gå till.

Med mindre än två månader kvar till det magiska datumet den 30 juni, då det är tänkt att USA-alliansen ska lämna över åtminstone en del av makten till irakierna själva, råder fortsatt osäkerhet kring hur det ska gå till.

Turbulensen kring avslöjandena om övergreppen och de fortsatta striderna i bland annat Najaf har gjort osäkerheten ännu större.

Föreslår styre utan politiska intressen
FN:s speciella sändebud Lakhdar Brahimi föreslog nyligen att en övergångsregering ska utses i slutet av den här månaden. I början av juni kan den då börja förhandla med amerikanerna om överlämnandet, inte minst om vilken makt den tillfälliga regeringen ska ha över militären och polisen i Irak.

Brahimi vill att det nya styret ska bestå av teknokrater och specialister, som enbart ska ta hand om praktiska frågor och på så sätt undvika att någon av dem driver politiska kampanjer fram till det val som är tänkt att hållas i början av nästa år.

Bush har ändrat sig
Men enligt tidningen New York Times, som på söndagen citerar bland andra anonyma amerikanska regeringstjänstemån, så har Bushregeringen, som först stödde Brahimis plan, ändrat sig.

Med motiveringen att en opolitisk teknokratregering troligen blir för svag vill Vita Huset nu att även politiker ska finnas med i övergångsregeringen, bland andra från kurdiska partier och grupper som har kopplingar till den inflytelserike shiitiske ayatollahn Ali al-Sistani.

Motsättningar inom FN
De olika grupperna, som pressat på Bushregeringen, är oroade för att de ska förlora sina maktpositioner efter 30 juni, uppger tidningen.

Även i FN:s säkerhetsråd är läget komplicerat inför maktöverlämnandet. Det finns tydliga motsättningar om hur den nya resolutionen ska se ut som ska klargöra världsorganisationens roll i Irak och vilken makt övergångsregeringen ska få. Det börjar alltså bli ont om tid.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".