Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Barn i skyddat boende utanför skolan

Skolborgarråd: "Kommunen har ett absolut ansvar"
2:22 min

Det är vanligt att barn som bor med sin mamma i skyddat boende inte får den skolundervisning de har rätt till. Ofta drabbas barnen av samarbetsproblem mellan socialtjänsten och skolan.

Sofia Johansson, vice ordförande i Alla Kvinnors Hus i Stockholm, är kritisk:

– Jag har hört barn som var här senast för någon månad sedan som sade: Undrar varför inte jag får gå i skolan, och jag vill ju träffa mina kompisar, och jag vill ju tillbaka dit och göra det som jag brukar göra, säger hon.

Vi sitter i köket på Alla Kvinnors Hus i Stockholm. Här finns ett långt köksbord med en skål färska svenska äpplen, och här rör sig både kvinnor och barn, de lagar mat, hämtar kex, kokar kaffe och plockar in disken.

Här bor kvinnor från hela landet i skyddat boende. Många har med sig sina barn. Men de flesta barnen här får ingen skolundervisning. Nu går två barn i skolan medan fyra inte gör det. Tre skulle ha gått i lågstadiet och ett i sjunde klass och några har inte gått i skolan sedan skolstarten i augusti.

Så ser situationen ut på många håll. Enligt uppgifter till Ekot från drygt 30 kvinnojourer runt om i landet har minst 25 barn till kvinnor i skyddat boende inte fått skolundervisning. Femtio barn har kunnat gå i skolan. Det finns kommuner där skolan och socialtjänsten har ett bra samarbete med kvinnojourerna, och där man ser till att barnen i skyddat boende får undervisning.

– Jag tycker att det är oacceptabelt. Barnen har rätt till sin skolgång, vi har skolplikt i Sverige och att de inte får den skolgång de har rätt till är fruktansvärt. Särskilt i den här situationen där barnens trygghet är raserad på andra sätt genom att familjen har splittrats och man har behövt lämna sitt boende.

Lotta Edholm, folkpartist och skolborgarråd i Stockholm, tror att det beror på bristande information att barn i Alla Kvinnors Hus inte får skolundervisning.

– Men det är egentligen ingen ursäkt, för att skolan och kommunen har ett absolut ansvar att se till att alla barn oavsett var de befinner sig i Sverige får undervisning.

Vad tycker du om att det är så här?

– Jag tycker att det är skandalöst att vi inte ser alla barns rätt till undervisning i Sverige.

Vad ska ni göra nu?

– Det är naturligtvis att de här barnen får den rätt till undervisning som de har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".