1 av 4
Amerikanska soldater griper en irakisk man i Bagdad 2003. David Guttenfelder/AP.
2 av 4
Wikileaks grundare Julian Assange.
3 av 4
En amerikansk marinsoldat vid en vägspärr nära flygplatsen i Bagdad, 2003. Foto: Anja Niedringhaus/AP.
4 av 4
En irakisk kvinna letar efter sin bror vid ett fängelse i Bagdad, 2003. Foto: Hussein Malla/AP.
Wikileaks nya läcka

"Över hälften av offren i Irak civila"

Fler civila dödsoffer än vad som tidigare har varit känt kan ha krävts under kriget i Irak. Amerikansk militär uppges dessutom ha blundat för tortyr av irakiska fångar. Dessa nya uppgifter offentliggörs i en ny gigantisk läcka av militära dokument.

Bakom avslöjandet om Irak-kriget står organisationen Wikileaks, som har låtit flera medier världen över ta del av drygt 391 000 dokument om striderna.

Beskrivningarna från den militära databasen är inte heltäckande, men visar en delvis annan bild än vad som tidigare varit känd.

Antalet civila dödsoffer i kriget uppges vara högre än vad USA-administrationen tidigare har medgett. Av 109 000 dödsoffer som den amerikanska militären registrerat i Irak mellan 2004 och 2009 ska mer än 60 procent ha varit civila, rapporterar Sveriges Television som har granskat materialet.

Enligt den Qatar-baserade tv-kanalen al-Jazira avslöjar dokumenten att den amerikanska militären upprättat ett register över döda och skadade irakier, trots offentliga förnekanden.

Al-Jazira uppger att man sedan tio veckor har kunnat studera material bestående av omkring 400 000 dokument.

Enligt tv-kanalen har man hittat "uppseendeväckande nya uppgifter" i Wikileaks material, bland annat om sanktionerad tortyr i Irak efter den USA-ledda invasionen 2003 samt påståenden om att hundratals civila irakier ska ha dödats vid amerikanska vägspärrar.

Vidare uppgav al-Jazira att det finns uppgifter om iranska kopplingar till shiitisk milis i Irak och nya uppgifter om säkerhetsföretaget Blackwater.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton fördömde å det skarpaste alla läckor "som riskerar amerikanska soldaters liv, liksom allierade eller civila", men ville inte gå in på detaljer om materialet.

Även det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon har fördömt läckan av hemligstämplad information, som är mer än fyra gånger så stort som när Wikileaks i juli offentliggjorde 92 000 dokument om kriget i Afghanistan.

- Den här informationen är hemligstämplad av en anledning. Ett offentliggörande av den kan vara av skada för våra styrkor, säger Geoff Morell, talesperson för Pentagon.

Ekot/TT

Wikileaks läcka

De militära dokumenten om kriget i Irak har läckts till bland annat New York Times, Der Spiegel, The Guardian, Le Monde och Sveriges Television.

Totalt har 391 832 dokument om Irakkriget offentliggjorts. Enligt SVT rör det sig om händelserapporter, ett slags krigsdagböcker, som amerikansk militär står bakom.

Av 109 000 dödsoffer i Irak mellan 2004 och 2009 uppges 66 081 vara civila.

I juli publicerade Wikileaks 92 000 hemligstämplade dokument om kriget i Afghanistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".