Smugglingen till Sverige ökar

1:37 min

Smugglings- och tullbrotten har ökat kraftigt de senaste åren. Sedan mitten på 2000-talet har antalet anmälda fall mer än fördubblats.

Sven-Peter Ohlsson är biträdande brottsbekämpningschef på Tullverket.

– Vi bedömer att smugglingen ökar i landet. Intresset för att tjäna pengar på en svart marknad finns. Om det handlar om alkohol, narkotika eller tobak har ingen betydelse. De hoppar emellan där. Det är en annan trend vi ser. Kriminaliteten är inte bara knuten till en typ av smuggling, säger Sven-Peter Ohlsson.

Antalet anmälda smugglings- och tullbrott har ökat kraftigt de senaste sex åren. Förra året anmäldes mer än dubbelt så många brott som 2005. Enligt preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet är antalet anmälningar på en fortsatt hög nivå även i år.

I topp ligger narkotikasmugglingen. Hittills i år har drygt 1 500 fall anmälts, att jämföra med 755 anmälningar för hela 2005. På Tullverket har man under de senaste åren sett hur mängden narkotika, främst cannabis,som beställs via internet och skickas med vanliga brev, ökat kraftigt. Också smuggling av alkohol, tobak och olagliga läkemedel har ökat markant, enligt Tullverket.

Mörkertalet är dock stort. I dag finns det inte tillräcklig kunskap om exakt hur mycket som smugglas till Sverige, enligt Sven-Peter Ohlsson på Tullverket. Han säger att det krävs ny forskning om människors missbruk för att kunna bekämpa den växande brottsligheten.

– Då får vi veta vilka effekter vi kan uppnå om vi beslagtar tio kilo amfetamin. Om den dagliga konsumtionen kanske är tio kilo. Vet vi det vet vi också ungefär vilken ett beslag kan ha. Då kan vi också tala om för våra politiker att här finns det anledning att gå in med större resurser, säger Sven-Peter Ohlsson på Tullverket.

Adam Öhman

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista