Regeringen planerar att införa en lag om cykelhjälm för barn.

Lag om cykelhjälm för barn planeras

Regeringen tänker införa en lag om cykelhjälm för barn upp till femton år. Därmed tror man att skallskadorna för barn ska minska med fyrtio procent. Lagen träder i kraft vid årsskiftet.

Varje år får 400 barn under 15 år skallskador efter att ha varit med i en cykelolycka och inte använt hjälm.

Skallskadorna kan resultera i olika men, alltifrån koncentrationssvårigheter till att man hamnar i ett långvarigt komatillstånd. Antalet som dör i cykelolyckor är ett fåtal.

Räknar med markant ökning
När det nu införs en lag om cykelhjälm för dem upp till femton år räknar regeringen visserligen inte med att alla barn ska börja använda hjälm, men ändå med en markant ökning och att skadorna därmed ska minska med 40 procent jämfört med idag.

Men redan idag är hjälmanvändningen relativt hög bland barn jämfört med vuxna och antalet vuxna som får skallskador är tre gånger fler. Ändå inför inte regeringen en lag även för vuxna.

– Det vore klokt om alla hade cykelhjälm i trafiken, men vuxna får ta ett eget ansvar för hur man beter sig och vilka risker man är beredd att ta. Men att vi har ett särskilt skydd för våra barn och unga är inget ovanligt. Vi har en särskild lagstiftning när det gäller unga och tobak och unga och alkohol. Också på det här området så vill vi visa att när det gäller barnen ute i trafiken tar vi ett samlat och gemensamt ansvar för att skydda dem extra noga, säger infrastrukturminister Ulrica Messing.

Det är inte så att det är politiskt obekvämt att ha en lag som säger att alla ska ha cykelhjälm?

– Nej det har jag inte reflekterat över. Jag tycker att, precis som på en rad andra områden, så finns det skäl för att ta extra hand om barnen och de unga och det gör vi också när det gäller cykelhjälmar, säger hon.

Ingen acceptans bland vuxna
Enligt näringsdepartementet finns det heller ingen större acceptans bland vuxna för en lag om cykelhjälm, visar undersökningar som NTF och Vägverket gjort. Enligt departementet måste det finnas en acceptans för lagen för att den ska få effekt.

Straffet för att inte använda hjälm blir böter. Summan är inte fastställd, men kommer att hamna runt cirka tre hundra kronor.

Böter för de vuxna
Men det är bara om barnet inte har hjälm på sig när det skjutsas av en vuxen, som det kan bli tal om böter och då för den vuxne, inte för barnen eftersom de inte är straffmyndiga.

Trots det tror inte Ulrica Messing att barnen kommer att strunta i hjälmen när de cyklar själva.

– Nej, det tror jag inte, säger hon.

 

 

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Fakta om cykelhjälmar

* Bland 0-12 åringar använder 50 procent cykelhjälm idag. När lagen införs räknar regeringen med att det blir en 90-procentig anvädning och att antalet skadade minskar med 90 stycken i den gruppen.

* Bland 13-14 åringar använder 15 procent cykelhjälm. Användningen väntas öka till 70 procent och att antalet skadade minskar med 70 procent.

Eftersom det rör sig om en ändring i trafikförordningen kan regeringen ändra i den själv och behöver inget stöd från de övriga partierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista