Ärkebiskopen vill ha bättre kontroll av bistånd

"Kritiken har inte slagit igenom"
2:06 min

Det måste blir bättre kontroll av biståndet som går via det svenska näringlivet. Det kräver ärkebiskop Anders Wejryd med anledning av årets biståndsbudget.

I biståndsbudgeten får statliga riskkapitalbolaget Swedfund en ökning med en kvarts miljard, trots att de kritiserats av statens utvärderingsorgan Sadev.

– Sadev som är statens eget utvärderingsorgan när det gäller utvecklingsfrågor har kritiserat att det inte finns tillräckligt tydliga mål och att det inte går att utvärdera vad det betyder för demokratiutveckling och samhällsutveckling. Den kritiken har inte tydligt slagit igenom i biståndsskrivelsen. Tvärtom ökar man på med 250 miljoner till Swedfund som administrerar det här. Trots Sadevs kritik, säger Ärkebiskop Anders Wejryd.

Han vill alltså ha en bättre kontroll av de biståndspengar som går till utvecklingsländerna via det svenska näringslivet.

De enskilda biståndsorganisationerna har på senare tid fått ökade krav på kontroll av att biståndet går till rätt saker och Anders Wejryd menar att företagens satsningar med hjälp av biståndspengar ska utvärderas lika noggrant.

Han tycker också att målkonflikterna i det samlade biståndet borde uppmärksammas mer. Stöd till utvecklingsländer sker på olika sätt som delvis kan motverka varann till exempel när Sverige ger bistånd för att bygga upp fred men ändå säljer vapen, eller satsningar för bättre miljö och ändå stödjer byggen av kolkraftverk.

– Här förvånar det oss att man inte vågar sig på en utomstående granskning. Det är ju en sak som till exempel riksrevisionen kan göra för att se om det finns saker som är motstridiga och kontraproduktiva när vi strävar efter fredsutveckling och att få ordning på klimatfrågan och så vidare, säger Anders Wejryd.

I det internationella samarbete som Sverige deltar i för biståndet inom OECD, industriländernas samarbetsorgan, är en målsättning att givarländerna ska ha likartade kontrollkrav, och där återstår en del att göra för Sverige enligt ärkebiskop Anders Wejryd:

– Det blir urjobbigt för mottagarna att anpassa sig till olika standarder för olika länder. Här tror vi att Sverige borde kunna ha mer förtroende för den processen än man har haft, säger ärkebisksop Anders Wejryd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".