Halva Benin under vatten efter översvämningar

1:38 min

Västafrika har i år drabbats av ovanligt svåra översvämningar, och det land som har drabbats värst är Benin. I princip halva landet står under vatten, enligt nya uppgifter i veckan.

"Jag har aldrig varit i Venedig, så den konstiga känslan av att ta sig fram på en stadsgata med kanot var ny för mig". Så skriver en av Världsbankens medarbetare i Västafrika, som just kommit tillbaks efter en resa till det översvämmade Benin.

Omfattningen av översvämningen chockerade honom, eftersom nästan inga rapporter finns från landet, som har hamnat helt i medieskugga av de stora översvämningarna i Pakistan. Runt kanoten som tog sig fram på gatorna i huvudstaden Cotonou flöt skräp och resterna från översvämmade latriner.

Över 40 människor har dött i översvämningarna i Benin och nära 100 000 har blivit hemlösa, i det lilla landet med knappt nio miljoner invånare. Dödssiffran stiger nu när människor dör i kolera och malaria som sprids i det smutsiga vattnet. 800 människor rapporteras redan ha insjuknat i kolera.

Men även om också vissa kvarter i huvudstaden har svämmats över, är situationen än värre ute på landet. Världsbankens Daniel Selen som flög i helikopter över den södra delen av Benin, beräknar att över halva landet står under vatten.

I de värst drabbade områdena gick det inte att urskilja vad som var flod och land, inga spår av vägar syntes, han såg människor som bodde på taken av sina hus, och som vinkade för att tillkalla hjälp, skriver han i sin blogg.

FN planerar nu en luftbro för att nå de värst drabbade, som i princip är helt isolerade av vattenmassorna. Det regnar fortfarande och FN säger att läget förvärras.

Översvämningarna kommer också bara veckor innan skörden skulle bärgas, så effekterna av regnet kommer att märkas långt efter att vattnet sjunkit undan.

Maria Sjöqvist, Johannesburg

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista