Hoppet ute om ett fredligt Tjetjenien

Idag, måndag, begravs den tjetjenske presidenten Ahmad Kadyrov och ytterligare fem av offren från söndagens sprängattentat i Groznyj. Attentatet begravde samtidigt Rysslands hopp om en fredlig utveckling i delrepubliken.

Det hängde på några sköra trådar. En före detta rebelledare blev Moskvas marionett och i ett fuskval i oktober i fjol president i Tjetjenien.

Genom valet och med Ahmad Kadyrov ville Moskva visa att delrepubliken var på väg mot en normalisering.

Bakslag för Putin
För president Vladimir Putin är mordet på Kadyrov ett svårt bakslag. Ett attentat på patrioternas högtidsdag, segerdagen, och bara två dagar efter det att Putin med pompa och ståt installerats för en andra period som president.

En nervös stammande 32-årig premiärminister Sergej Abramov, som tillfälligt tar över presidentposten, mötte Putin på söndagen.

Abramov, som är relativt okänd bland tjetjenerna, lovade att hans hustru skulle föda deras barn i Tjetjenien när han blev premiärminister. Allt för att understryka att säkerheten återvänt, men ett hån mot alla de tjetjener som tvingas leva i total osäkerhet.

Inga självklara presidentkandidater
Enligt författningen måste nya presidentval hållas senast 9 september. Men några självklara kandidater finns inte.

Kadyrovs son Ramzan är en tänkbar kandidat om han inte framstod som en mer än lovligt valpig ung man. Han styr en tusen man stor privatmilis som både jagar rebeller, övertalar dem att byta sida och lär ligga bakom ouppklarade försvinnanden bland civila tjetjener.

I Moskva finns också röster som vill införa direkt presidentstyre över Tjetjenien, som anser att Kadyrov var för självständig och krävde för mycket. Om Putin lyssnar till dem riskerar ett undantagstillstånd att än mer förvärra situationen för civilbefolkningen i Tjetjenien.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".