Flera tror sig höra skottlossning i Malmö

1:48 min

Oron i Malmö efter den senaste tidens skjutningar märks nu av. Polisen har under natten ryckt ut på åtta fall av misstänkta skottlossningar. I de flesta fall rör det sig om falsklarm men i ett fall tyder mycket på att ett vapen avfyrats. Ewa-Gun Westford är informatör vid Skånepolisen.

Ewa-Gun Westford är informatör vid Skånepolisen.

– Vi har konstaterat ett fall där vi har gjort vissa tekniska fynd och startat en förundersökning. I och med att den är precis i embryostadiet kan jag inte säga vad vi har. Det är för tidigt, säger hon.

Det var strax före midnatt som någon rapporterade att det hade hörts skott vid Augustenborgsområdet. Ingen människa ska ha blivit beskjuten men polisen har gjort vissa fynd på platsen som tyder på att en skottlossning verkligen ägt rum. Det har också varit många andra larm under gårdagskvällen och natten berättar Ewa-Gun Westford.

– Vi har haft ett antal personer som har ringt och säger sig ha hört skottlossning. Varje sådant samtal vi får tar vi på stort allvar, och åker dit. Sedan har det visat sig att i något fall var det en fyverkeripjäs men i ett annat fall hittade vi tekniska fynd som tyder på att någonting hade hänt.

Enligt uppgifter till tidningen Sydsvenskan har samma grovkalibriga vapen använts vid fem av de cirka 15 oförklarliga skottlossningarna, bland annat ska vapnet ha använts då en 20-årig kvinna sköts ihjäl i oktober ifjol. Ewa-Gun Westford kan i nuläget inte kommentera de uppgifterna.

– Så långt in i utredningen har jag ingen insyn så det kan jag inte.

I går fick Skånepolisen förstärkning från Rikskriminalen och polisnärvaron i Malmö kommer att vara fortsatt hög. Polisen får nu också in en hel del tips från allmänheten.

– Vi försöker sortera men alla tips om att det ska ha skett en skottlossning tar vi hand om. Om det gäller människor som är rädda och oroliga hänvisar vi dem till kommunens hemsida. Där finns telefonnummer och människor som kan stödja, säger Ewa-Gun Westford, informatör vid Skånepolisen.

David Rasmusson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista