"Nya detaljer och helt nya händelser"

1:57 min

Bland de internationella medier som nu publicerar amerikanska dagboksanteckningar från Irakkriget är Sveriges Television, som haft tillgång till Wikileaks material sedan i somras.

– Det visar ju helt nya detaljer och helt nya händelser. De stora händelserna i kriget känner vi till, men här får vi en möjlighet att se hur det verkligen gick till - åtminstone den beskrivning som den amerikanska militären gör av händelserna, säger databasredaktör Helena Bengtsson på SVT, som har varit med och bearbetat materialet.

Nära 400 000 händelser finns dokumenterade i materialet. Ett exempel kommer från Bagdad i juli 2007.

En svart BMW närmar sig en amerikansk vägspärr. Föraren reagerar inte på soldaternas stopptecken. Soldaterna öppnar eld, bilen exploderar. I den hittas sedan kropparna av en familj: en man, en kvinna och två barn. Militären gjorde ingen utredning av fallet.

– När det gäller till exempel övergrepp och misstänkta krigsbrott har vi kunnat dra slutsatserna att det finns brott där som har utförts av irakisk polis och militär. Men det finns också brott som misstänks ha utförts av de amerikanska och deras allierades styrkor. Där har vi gjort en ordentlig granskning av de materialen och kan dra slutsatsen att de är mycket mer omfattande än man först har trott, säger Helena Bengtsson.

Att SVT nu är ett av de medieföretag som i förväg fått tillgång till den amerikanska militärens dagboksanteckningar från Irak har att göra med Helena Bengtssons tidigare kontakter med några av de andra redaktionerna. Men det finns också stora medieföretag som tackat nej till samarbete med Wikileaks.

Den amerikanska nyhetskanalen CNN uppger att den inte kunnat enas med Wikileaks om villkoren för samarbete.

Men enligt Helena Bengtsson finns inga särskilda villkor för SVT:s del.

– Det enda villkoret vi har haft var den gemensamma publiceringen. Vi har alltså inte några överenskommelser om vad vi ska skriva och har naturligtvis heller inte betalat något för materialet.

Per Eurenius

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista