Kinas ekonomi överhettad

Kina har blivit landet som internationella företag rusar till. Men nu varnas för överhettning i Kina, samtidigt som andra utvecklingsländer har svårt att dra till sig investeringar.

– Det finns en rädsla i många andra utvecklingsländer att man ska bli utkonkurrerad från världsmarknaden. Kinas snabba tillväxt och snabba integration på världsmarknaden i kombination med dess enorma storlek gör att många länder är oroliga för hur de ska klara sig själva, säger Per Ronnås, chefsekonom på SIDA.

Förra året investerade utländska företag 400 miljarder kronor i Kina och trenden är uppåtgående.

Svårt dämpa överhettad ekonomi
Men mitt i allt jubel över Kinas enastående förmåga att locka till sig utländska investeringar och år efter år skapa en tillväxt kring 10 procent, så börjar nu varningarna komma.

Ekonomin är överhettad och behöver kylas av, men det är svårt så länge kapitalet fortsätter att strömma in.

I Afrika är problemet det rakt motsatta. Det investeringskapital som letar sig till den afrikanska kontinenten är bara en femtedel av det som satsas i Kina. Det som ändå hittar dit går i stor utsträckning till råvaruutvinning.

Utländska investeringar nödvändiga
Det finns många förklaringar till varför utländska företag hellre satsar i Kina än i Afrika. Högre utbildningsnivå och bättre infrastruktur är några exempel.

Men måste ett land locka till sig de globala jätteföretagen för att produktionen ska komma igång? Kan inte lokala företag själva producera och exportera produkter? Enligt Per Ronnås är det svårt.

– Ofta går inkörsbiljetten till marknaden i väst genom utländska företag. Det är de som har marknadsföringskanalerna och möjligheterna att uppfylla de tekniska och andra specifikationer som krävs, säger han.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista