Två kvinnliga valförrättare hjälper en väljare i Marcelo de Pilar-skolan i Quezon City.

Presidenten favorit i Filippinernas val

I Filippinerna väljer de röstberättigade president, ledamöter i parlamentet och lokala befattningshavare på måndagen, efter en våldkantad valrörelse. Det mesta tyder på att den regerande presidenten Gloria Arroyo väljs för en ny sexårsperiod.

Tuppen gal i närheten av vallokalen i Pasayområdet, i en av de fattiga delarna av Manila.

Tidigt på morgonen är det en blandning av allvar och stor folkfest när väljarna ska lägga sina röster.

Litar på presidenten
För Odji Tadeo Lampa var valet lätt. Han behövde inte tveka, han litar på president Gloria Macapagal Arroyo, säger han.

Arroyo har styrt Filippinerna i knappt tre år. Hon var vicepresident och tog över när Joseph Estrada avskedades som president på grund av korruption 2001. Nu har Arroyo möjlighet att regera i ytterligare sex år om hon blir vald.

Odji presenterar sig som chef för hushållet. Jag sköter mina fem barn, säger han. Hans fru jobbar som hembiträde i Tel Aviv i Israel sedan sex år. Hon sänder hem pengar varje månad. Senast makarna träffades var för tre år sedan.

Mer än 100 dödade
Ett val i Filippinerna föregås regelmässigt av våld. Under denna valrörelse, som pågått i tre månader, har mer än 100 människor dödats, bland dem ett trettiotal som ställt upp till val på olika listor.

Bara under det senaste dygnet rapporteras 16 nya dödsskott.

Från Pasayområdet åker jag vidare till Quezon City och en vallokal i Barangay Kamoning.

Mönstret är detsamma. Arroyo är den mest populära.

Annette Santos, student som just lagt sin röst, tror att Gloria Arroyo kan lösa Filippinernas problem med överbefolkning och förbättra utbildningen.

Tystlåten skådespelare
Arroyos främste motståndare är skådespelaren Fernando Poe som inte haft något politiskt ämbete över huvud taget tidigare. Han låg bra till i början av valkampanjen men har mest varit tystlåten och haft svårt att föra fram ett trovärdigt program.

Det definitiva valresultatet kan ta flera veckor, men redan efter några timmar bör prognoser från vallokalsundersökningar ge en klar tendens.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista