Svårt att ställa ansvariga inför rätta

1:23 min

Wikileaks närmare 400 000 nya amerikanska militärdokument om kriget i Irak innehåller bland annat beskrivningar av misstänkta krigsförbrytelser. Men ingen lär kunna dömas. 

Folkrättsexperten, professor emeritus Ove Bring tror att det är osannolikt att det blir några rättsliga processer med anledning av Irakkriget, även om brott begåtts.

– Det är ju helt uppenbart att det är vidriga folkrättsbrott som har inträffat och de har då direkt förövats av olika irakiska medsoldater till den amerikansk-brittiska alliansen. Så det är naturligtvis folkrättsbrott som borde åtgärdas internationellt, men detta är svårt.

I de hundratusentals dokument som Wikileaks nu publicerar finns otaliga exempel på misstänkta krigsbrott. I ett dokument beskrivs hur en plutonchef brukade använda vanliga civila som bombröjare.

Det finns också uppgifter som handlar om hur barn behandlats illa - bland annat beskrivningar av hur al-Qaida torterat och dödat barn.

Men att ställa någon inför rätta för brott begångna under Irakkriget blir svår, enligt folkrättsexperten Ove Bring.

För att kunna skapa en krigsförbrytartribunal särskilt för Irakkriget krävs USA:s godkännande i FN:s säkerhetsråd. Krigsförbrytartribunalen i Haag är troligtvis inget alternativ, enligt Ove Bring. Mest troligt är kanske att det inte blir några rättsliga följder alls.

– Det ser ju väldigt mörkt ut. Om man går igenom domstolarnas möjligheter att komma till skott så är det nästan inga möjligheter kvar. Det enda är att den irakiska eller amerikanska regeringen gör något och om detta vet vi ingenting i nuläget, säger Ove Bring.

Tove Svenonius

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista