Arbetarna får betala i vinundrets Chile

2:39 min

Arbetsförhållandena på vinlandet Chiles vingårdar är dåliga, visar flera studier. Sverige är en stor vinimportör men trots det vet Systembolaget inget om vad som händer ute på vingårdarna.

Fembarnsmamman Monica Barrientos har säsongsarbetat på vingårdar i många år. Hon berättar om arbetspass på upp till 14 timmar i gassande sol och om arbetsplatser utan toalett eller vatten.

– Förmännen är grymma och skriker på arbetarna under den enda pausen, lunchen som bara varar en kvart, säger hon.

Chile är världens femte största vinexportör och Monica Barrientos bor i Casablancadalen, som kallas för det chilenska vinets paradis.

Men priset för vinundret är högt. Hon lider i dag av seninflammation och ryggproblem, något som drabbar många av landets nästan en halv miljon säsongsarbetare, enligt forskaren Pamela Caro på institutet för kvinnoforskning Cedem i Santiago.

– Chile håller på att få en stor grupp "engångsarbetare", som blir oanvändbara vid 40-årsåldern, säger Pamela Caro.

Fyra av tio arbetar utan kontrakt, ackordlönerna sjunker och hårdast drabbas familjelivet med skilsmässor, unga i kriminalitet och tonårsgraviditeter, visar Pamela Caros studier.

Sverige är den elfte största importören av chilenskt vin. Men Systembolaget vet inget om vad som händer ute på gårdarna som vinerna kommer ifrån. Systemet litar på de svenska vinimportörerna.

Vinimportörerna säger att de köper från vingårdar som har fått godkänt internationellt inom systemet för företagens samhällsansvar, CSR.

Problemet är att godkända gårdar ibland köper av andra mindre gårdar som inte är godkända. Men ett kontrollsystem som omfattar samtliga led är omöjligt att få, enligt vinimportören Henrik Björck på Prime Wine Sweden.

Importören Arne Skog, vd för Domaine Wines & Spirits, som besöker Chile fyra gånger om året, säger att också de geografiska avstånden kan försvåra en bra inspektion.

– En del vingårdar kan ligga långt ifrån civilisationen, men generellt sett så tror jag att det mesta sker i enlighet med de regler vi har satt upp, säger han.

I Chile funderar Monica Barrientos på att hoppa av facket. På grund av sitt engagemang är hon svartlistad bland arbetsgivarna och maken klarar inte täcka hushållets alla utgifter.

– Dessutom, vad kan facket göra när folk är rädda att vara med, säger hon uppgivet.

Ivan Garcia

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista