Färre arbetsmiljöinspektioner efter besparingar

2:26 min

Inspektionerna på arbetsplatserna har blivit färre till följd av nedskärningar på Arbetsmiljöverket. I vissa branscher är det en hård press på inspektörerna, som inte hinner ut så ofta som de borde.

I Jordbro är Stefan Slottensjö fackligt aktiv i Byggnads. Han är starkt kritisk till farliga arbetsförhållanden som inte åtgärdas.

Stefan Slottensjö och hans grupp från Byggnads går runt i ett radhusområde i Jordbro, där några företag håller på att lägga om taken.

– Här har vi ett tvåvåningshus och det finns inte ett enda skyddsräcke så långt ögat når på de tre fastigheter vi ser. Det finns ingen byggnadsställning och det står en container full med tegel som man kastat ned under dagen. Det där är skamligt, säger han.

I somras såg han en arbetare sitta på taket, utan skyddsutrustning och utan räcke, alldeles vid kanten. Den gången fick ett av de båda företagen som utför takläggningen krav på sig att förbättra skyddet, mot ett vite på 50 000 kronor.

Men när de följer upp det nu tre månader senare har de ännu inte betalt vitet, och läget är inte mycket bättre.

– Där har man satt upp någon slags räckesstoplar och mellan dem 22x45 millimetersvirke, det håller inte för en katt att luta sig mot.

Men det är i alla fall någon typ av skydd?

– Nej, det är absolut inget skydd. Vi brukar säga på byggen att det är sämre att sätta upp något som man tror är ett skydd, än att inte göra det alls. För då har du en falsk säkerhet när du går fram, men det där håller inte för ett dugg, säger Stefan Slottensjö.

Facket och skyddsombuden kan klaga och påpeka de brister de ser. Men makten finns hos Arbetsmiljöverket och deras inspektörer. Det är de som kan ge sanktioner mot företag som inte sköter sig.

Men de senaste åren har Arbetsmiljöverket tvingats banta verksamheten. De hinner inte ut och inspektera som förr. Yrkesinspektörerna har sedan 2006 fått dra in på vart fjärde besök. Anslagen har under samma period minskat med 30 procent.

För byggbranschen i Stockholm har antalet inspektörer gått från 14 till fem. Arbetsmiljöverkets inspektör Stefan Stjernfeldt skulle ha åkt till Jordbro - om han hunnit.

– Det blir tusentals arbetsställen per inspektör som vi ska besöka, men som vi självklart inte hinner besöka, säger han.

Han ställs inför svåra prioriteringar när han måste välja vilka arbetsplatser som ska besökas.

– Ska man gå på ett takarbete, fallrisk, det är en omedelbar fara - eller ska man gå dit man misstänker att man står och jobbar i asbest. Vad är värst av det? De här prioriteringarna är något man tvingas jobba med hela tiden, säger Stefan Stjernfeldt.

Annika Digréus

Ekot

Katarina Gunnarsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista