Abort och religion i fokus i Brasilienval

1:45 min

Om en vecka avgörs presidentvalet i Brasilien. Valkampanjen inför den andra omgången har varit mer aggressiv än den första, men den har också handlat om frågor som normalt finns utanför den politiska agendan.

Den stora striden inför nästa söndag är att vinna de nästan 20 procent som röstade på De grönas kandidat, den tidigare miljöministern Marina Silva, i den första valomgången. 

Om de två kvarvarande kandidaterna, socialdemokraten José Serra och Arbetarpartiets Dilma Rouseff, hade gjort miljön till ett centralt tema i den här andra omgången skulle det med andra ord inte ha varit särskilt överraskande. 

Men miljön har varit ett marginellt tema. De stora frågorna har i stället handlat om abort och religion. 

Marina Silva är pingstvän och abortmotståndare. För de flesta av hennes väljare väger de kvaliteterna tyngre än hennes miljöengagemang. 

Och det är något som orsakat problem framför allt för Dilma Rouseff, som fick flest röster i den första valomgången. 

Hon har tidigare varit för abort och har framstått som närmast ointresserad av religiösa frågor. Men kampen om Marina Silvas röster har fått henne att svänga. Nu är hon mot abort och framträder gärna i allehanda kyrkliga sammanhang. 

Det har fått henne att framstå som principlös. 

Men även José Serra, som alltid varit abortmotståndare och en god katolik, har haft problem sedan ett rykte spridits att hans hustru i hemlighet har genomgått en abort i USA. 

Bortsett från det indignerade tonfallet i debatten kring abort och religion så finns inga stora grundläggande skillnader mellan de två kandidaterna. 

Båda ser sig som arvtagare till den sittande presidenten Lula de Silva. 

Men Lula, som i dag är mer populär än någonsin, med över 82 procents stöd, står bakom Dilma Rouseff. Det väger i slutändan förmodligen tyngre än några andra argument.

Lars Palmgren, Santiago

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista