Haitier med kolerasymtom på ett sjukhus.

Koleran sprider sig i Haiti

"Koleran är importerad"
1:23 min

Mer än 250 människor har hittills dött i kolera i Haiti och oron växer för att även huvudstaden Port-au-Prince ska drabbas. Men ännu har ingen dött i de tältläger där över en miljon människor bor efter jordbävningen i januari.

Sjukvårdsmyndigheterna i Haiti menar att epidemin fortfarande är begränsad till området kring Artibonitefloden, en bit norr om huvudstaden.

De fall som har identifierats Port-au-Prince har alla smittats där och sökt sig till huvudstaden får att få vård, eftersom sjukhusen i de drabbade områdena är helt överfulla.

Specialister tror också att det är just Artibonitefloden som är smittkällan. Floden, vars vatten gör den omkringliggande dalen till Haitis bördigaste område, används också både som avlopp, brunn och badrum av tiotusentals människor.

Men president René Préval, som igår besökte området, hävdade bestämt att eftersom det inte förekommit kolera i Haiti på hundra år, så måste den som nu härjar komma utifrån. 

– Koleran är importerad, sa Préval.

Kolera smittar främst genom vatten och mat och en smittad som inte snabbt kommer under behandling kan dö inom bara ett par timmar.

Å andra sidan är koleran relativt enkel att bota, om bara behandlingen sätts in snabbt.

Därför har Röda Korset och en rad andra organisationer satt igång upplysningskampanjer i de många tältlägren i Port-au-Prince.

– Om människor vet hur de ska undvika att bli smittade och hur de ska agera om de blir smittade så kan vi klara av det här, sa en talesman för Röda Korset.

– Om inte, kan det sluta i katastrof.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".