Affischer på en influensa-konferens i Hongkong. Foto: Vincent Yu/Scanpix.

Vinterns influensa kan göra många sjuka

Variant av Hongkong
1:42 min

Årets influensa är på väg norrut och i år verkar influensan bli mer aggressiv än vanligt.

Det rör sig om en variant av Hongkong-influensan, säger Mia Brytting, chefsmikrobiolog vid Smittskyddsinstitutet.

– Det här är influensa typ A H3N2 och vi vet att när just det här viruset cirkulerar är det många som blir svårt sjuka, säger Mia Brytting.

Förra året orsakade svininfluensan stora rubriker. I år är läget mer som vanligt när smittskyddsinstitutet informerar om årets säsongsinfluensa.

Det är alltså en variant av Hongkong-influensan som först dök upp i slutet av 60-talet. Nu har en variant av viruset börjat spridas i bland annat Kina, Kambodja och Centralamerika.

Spridningen väntas fortsätta norrut och nå Sverige till jul. Symtomen är typiska, säger Mia Brytting.

– Det klassiska är det hastiga insjuknandet, man vaknar på morgonen och är pigg och glad och sedan blir man plötsligt jättedålig. Man får hög feber, torrhosta, muskelvärk och blir jättesjuk, säger Mia Brytting.

Vaccination mot influensan rekommenderas för riskgrupper, som personer över 65 år, hjärt-lungsjuka och gravida. Hur spridd och hur allvarlig årets influensa blir i Sverige är ännu osäkert, men varje år dör människor i säsongsinfluensan.

– Det går inte att spekulera, men när den här typen cirkulerar är det fler som dör, från några hundra upp till ett par tusen. Kanske fler, men då ska det vara en rejäl spridning, säger Mia Brytting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".