Doktor Bill Gates

IT-företaget Microsofts grundare, Bill Gates, besökte Stockholm idag. För att bli hedersdoktor vid Kungliga Tekniska Högskolan.
Bill Gates mottogs med vördnad och beröm för hur han byggt upp sitt Microsoft till det absolut viktigaste och mäktigaste IT-företaget i världen. Operativ systemet Windows och Officepaketet har gjort mycket för IT-utvecklingen i världen, sa KTHs rektor, Anders Flodström. Med doktorshatten på huvudet tackade Bill Gates genom att lovorda KTH och Sveriges satsning på högre utbildning vilket lett till att Sverige ligger långt fram på IT-området. Efter cermonin hölls en presskonferens där Bill Gates fortsatte med att tala om vikten av att näringslivet och högskolorna samarbetar. Arrangemanget var hårt styrt av Microsoft och journalisterna ombads ställa frågor kring utbildning och utnämningen till hedersdoktor. Frågor om de nya och pågående rättsprocesserna i USA där Microsoft anklagas för att ha satt konkurrensen ur spel genom Windows starka dominans var inte önskade. Och på frågor kring hans syn på att Microsoft lämnats utanför mycket av det samarbete som pågår kring dataprogram för nya mobiltelefoner svarade han att konkurrensen förvisso är hård, men att Microsoft talar med både Ericsson och Nokia. Men faktum är att Microsoft hålls utanför det omfattande samarbete som nu pågår mellan Telekomföretag som Ericsson, Nokia, IBM och Sun Microsystems. Microsoft kontrar dock och lanserar istället en egen kombinerad telefon och handdator fylld med Microsoftprogram.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista