Poliser utbildas i DNA-tekniken

Den nya DNA-tekniken gör att fler brott kan klaras upp. Polisen i Jönköping ska i ett pilotprojekt utbilda samtliga polismän i konsten att samla in DNA-spår, för att snabbt kunna ringa in brottslingar.

Alla patruller utrustas med en väska, som tekniska rotelns chef Göran Larsson visar upp.

– Detta är en personlig väska som bland annat innehåller tops och destillerat vatten. Vi säkrar DNA-spåren med topsen och lägger dem i en särskild förpackning. Sedan finns det också ett förstoringsglas och en sax. Vitsen är att vi ska få in betydligt mer spår från brottsplatser än vad vi fått tidigare, säger han.

Hur viktigt är det att få dessa spår?

– Det är väldigt viktigt eftersom man lättare kan klara upp brott med dem.

Med hjälp av DNA-teknik är det idag betydligt lättare än tidigare att binda en person till en brottsplats. Det kan handla om fimpar, buteljer hårstrån eller blod där brottslingen lämnat sina genetiska avtryck.

Vid exempelvis mordet på Anna Lindh fick DNA-spår på en kniv och en keps stor betydelse.

Samtliga poliser ska utbidas
Jönköpings län utbildar nu samtliga poliser i konsten att säkra de här spåren vid framför allt villainbrott och bilstölder, för att på så sätt kunna klara upp fler så kallade vardagsbrott.

Tidigare har det här skötts av speciella tekniker som haft svårt att hinna med, men nu kan de få koncentrera sig på de lite större brotten, när kunskaperna sprids till fler.

Upp mot 600 fler DNA-spår hoppas polisen i Jönköpings län få in på det sättet.

RPS välkomnar försöket
Anders Stjernfalk på Rikspolisstyrelsen välkomnar försöket som ett bra sätt att utnyttja DNA-teknikens möjligheter, och Göran Larsson på tekniska roteln i Jönköping ser bara fördelar.

– Det är mycket positivt att i tillsammans kan hjälpas år. Vi har oerhört mycket att göra här på tekniska roteln så vi ser bara fördelar med att vi kan dela med oss av den här kunskapen och att vi kan säkra spår på brottsplatsen, säger Göran Larsson.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

David Westh, SR Jönköping
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista