General Wiranto.

Indonesisk militärchef ska gripas

En specialdomstol uppbackad av FN har utfärdat arresteringsorder på Indonesiens förre militärbefälhavare Wiranto. Han anklagas för att vara skyldig till svåra brott mot de mänskliga rättigheterna när övergrepop skedde mot Östtimors befolkning 1999. Wiranto utsågs nyligen till det ledande indonesiska Golkarpartiets presidentkandidat.

Presidentkandidat i Indonesien ena dagen, FN-anklagad för svåra brott mot Östtimors befolkning nästa dag.

Den 57-årige generalen Wiranto, som lämnat in uniformen och numera är civil, utsågs i förra veckan till presidentkandidat för Indonesiens största parti Golkar. Det är det parti som tog hem flest röster i förra månadens parlamentsval.

Grava anklagelser
Många ögonbryn höjdes när Wiranto utsågs för att kandidera vid presidentvalet i juli med tanke på grava anklagelser mot honom.

Wiranto har funnits på internationella listor över krigsförbrytare. Han var den indonesiska arméns befälhavare i Östtimor 1999. Då massakrerades över 1 000 östtimoreser och minst 200 000 fördrevs från sina hem.

Bostäder i huvudstaden Dili och på landsbygden skövlades och brändes av en milis som backades upp av den indonesiska armén.

Ja till självständighet
De värsta övergreppen mot civilbefolkningen skedde sedan folket röstat ja till självständighet och ett slut på den indonesiska ockupationen.

Om några dagar firar Östtimor tvåårsdagen av det egna styret. De första åren efter det att Indonesien tvingats bort styrdes Östtimor internationellt enligt ett FN-mandat.

På måndagen utfärdade den specialdomstol som finns i Östtimor en arresteringsorder på Wiranto. Domstolen Serious Crimes Unit stöds av FN.

Interpol koplas in
Med stor sannolikhet överlämnar domstolen i Dili sin arresteringsorder till Interpol. Det skulle kunna innebära att Wiranto grips om han reser utanför Indonesien.

Den indonesiska regeringen har vägrat att erkänna de domslut som tidigare utfärdats av specialdomstolen i Östtimor. Indonesien har genomfört egen rättsprövning av övergreppen i Östtimor. Av arton anklagade frikändes tolv.

Wiranto fanns då inte med på de anklagades bänk. Mänskliga rättighetsgrupper har underkänt indonesiernas rättsskipning.

Lars Gunnar Erlandson, Manila
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista