LO vill ha ökat stöd till jobbsökande

LO vill att regeringen ska satsa mer pengar för att hjälpa dem som inte klarar av dagens krav på ökad effektivitet i arbetslivet och tvingas lämna sina jobb.

I en ny rapport om arbetsmarknadspolitiken är LO fortsatt kritisk mot regeringen för att anslagen till Ams har minskat.

– Ja det är vi. Det måste till resurser om Ams ska kunna fullfölja de ambitioner som jag vet finns i Ams ledning och Ams styrelse, säger LO:s tredje vice ordförande Leif Håkansson.

Bidrag till arbetsgivare
LO vill alltså se mer av till exempel bidrag till de arbetsgivare som anställer de som har svårt att klarar av den ordinarie arbetsmarkanden.

Det kräver mer pengar till Ams, men samtidigt kan det ge minskade utgifter i annan ände av statsbudgeten, tror Leif Håkansson.

– Den här dubbelproblematiken som vi har med arbetslösa och sjukskrivna, alltså får man ordning på det här så minskar ju sjukskrivningarna också. Så visst finns det positiva effekter i det, det är jag alldeles övertygad om, säger han.

Utredning
LO vill därför ha en utredning av hur arbetssökande fungerar, eftersom man oroar sig också för att Ams går för snabbt fram med sin nya linje att allt fler ska klara av jobbsökandet själva på nätet ska drabba äldre och lågutbildade LO-medlemmar.

– Detta förutsätter att man också kan lyfta resurser till dem som verkligen behöver personligt stöd, som behöver matchning och en ordentlig matchning coachning. I synnerhet hittar vi de grupperna inom LO, därför du har du ju inte de datakunskaperna, för handlar det ju om att använda hemsidan, hemma vid sin dator i bostaden och göra ansökningar.

– Sedan är det ju den strukturomvandling som vi har upplevt i ett antal år och som sannolikt kommer att accelerera ett antal år framöver. Den innebär ju i väldigt många fall att de LO-medlemmar som kanske har arbetet hos en arbetsgivare i kanske 20- 30 35 år och att då helt plötsligt bli arbetslös, Då är det oerhört viktigt att jag får den support och känner mig trygg i den processen jag har framför mig, säger Leif Håkansson.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista