Tusentals tjetjener gick i begravningståget.

Tusentals sörjer Tjetjeniens president

Sex människor, bland dem den tjetjenske presidenten, dödades i ett bombdåd i Tjetjeniens huvudstad Groznyj på söndagen. Det officiella dödstalet kom på måndagen efter att uppgifterna varierat mellan 6 och 32. De flesta offren begravdes på måndagen. Tusentals följde presidentens begravningståg.

Begravningståget med den döde presidenten följdes av tusentals genom Ahmad Kadyrovs hemby Tsentoroi, fem mil från huvudstaden Groznyj. Där har Kadyrovs familj sitt fäste och där fanns trots allt människor som uppskattade den före detta muftin, gerillaledaren och nu senast Moskvatrogne presidenten.

Sönerna bar båren
Kadyrovs två söner Ramzan och Zelimkhan bar båren där kroppen låg täckt med vitt tyg. Sönerna är båda mäktiga män i delrepubliken, Ramzan som ledare för Kadyrovs privata milis på några tusen man. Ramzan har den senaste tiden sagt sig vara nära att fånga rebelledaren och det före detta självständiga Tjetjeniens president, Aslan Maschadov.

Maschadov anklagades indirekt av Ryssland för att ligga bakom attentatet i Groznyj tillsammans med en annan beryktad gerillaledare Sjamil Basajev.

Fördömer terrorn
Maschadov har via en webbsida låtit meddela att han fördömer terrorn och att han inte hade med attentatet att göra. Basajev har tidigare tagit skulden för attentat, men inte denna gång.

Attentatet mot presidenten har skapat ett farligt maktvakuum i delrepubliken. Få vågar anta utmaningen att ta över efter Kadyrov.

Skärper bevakningen
Under de tre dagar som offren sörjs är säkerheten extra förstärkt. Längs 20 mil av den största genomfartsleden in och ut i Tjetjenien står poliser var hundrade meter. Detta för att möjliggöra att gäster ska våga ta sig till begravningarna.

Det finns risk för fler attentat och strider mellan gerilla, rysk militär och tjetjensk milis pågår dagligen.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".