Konflikt i Dorotea ledde till delad undervisning

För snart fem år sedan kom de första flyktingarna från krigets Sierra Leone till lilla Dorotea i södra Lappland. De togs emot med öppna armar, men idag kan man konstatera att afrikanerna lever på sitt håll och svenskarna på sitt.

Afrikanerna känner sig inte säkra, de har inte lyckats få jobb, och i skolan har bråk medfört att några afrikanska elever skiljts från de svenska.

Foday Konteh berättar att de afrikanska eleverna känner sig förolämpade av en del av dom svenska ungdomarna.

– Vi är dumskallar, pappskallar, kan man säga, svartskallar. De säger att vi äter deras pengar, de säger så, säger Foday Konteh.

Foday Konteh har bott i Dorotea i 11 månader. Han och hans kompisar har velat skaffa sig svenska vänner för att lära sig språket och lära sig hur Sverige fungerar. Men svenskarna håller sig på sin kant och afrikanerna på sin. Med några få undantag umgås inte svenskar och afrikaner alls.

Afrikanerna säger att de rentav undviker att vistas ute på kvällarna för att de är rädda.

Glåpord och slagsmål
I skolan i Dorotea där det finns 39 afrikanska elever har det uppstått bråk i form av glåpord och slagsmål.

Jens Ullén i årskurs 8 pratar om svårigheter att förstå varandra och säger att bråk ofta kan uppstå av rena småsaker.

– Det kan vara någon boll, eller någon som har sagt något dumt eller rynkat på näsan när de har gått förbi, eller vad som helst. Det behövs så lite för att det ska smälla. Det har varit lite spänt, men det har blivit mycket bättre nu, säger han.

Skiljer eleverna från varandra
Rektor Per Olof Nilsson har sett sig tvungen att skilja fyra av de lite äldre afrikanska eleverna från svenskarna. Idag får de undervisning i en annan byggnad en bit bort från skolan.

– Den här lösningen som vi har gjort medför att elevrna mår bra och då känns det bra. Innan vi gjorde det hade jag varit i kontakt med dels Skolverket och dels med Skolutvecklingsmyndigheten för att diskutera den här möjligheten. De tyckte att vi har gjort rätt. Och jag menar på att om vi ingenting hade gjort, då hade vi gjort fel, säger Per Olof Nilsson.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se

Mer om detta hör du i Studio Ett efter klockan 17 måndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".