Sista dagen för Indienvalet - Gandhi framåt

I Indien röstar miljontals människor på måndagen i sista omgången av parlamentsvalet och opinionsmätningar tyder på att Sonia Gandhis oppositionsparti rycker fram.

Många indier är missnöjda med att de inte fått någon del av det ekonomiska uppsvinget.

Laxhman Jagganath är taxichaufför i Bombay, han säger att en bra dag har han bara motsvarande 30 kronor med sig hem. Han har inte fått det bättre på senare år, därför röstar han på oppositionsledaren Sonia Gandhi och hennes kongressparti.

– Jag vill ge mina barn en bättre utbildning och jag vill ha råd att bygga ett ordentligt hus. Sonia kommer att hjälpa oss fattiga, säger han.

Bättre för medelklassen
Premiärminister Vajpayee och hans BJP-parti säger att under deras styre blomstrar Indien och det stämmer att en växande medelklass får det allt bättre.

Ekonomisk liberalisering ger nu Indien nästan kinesiska tillväxtsiffror.

Men tillväxten har ännu inte nått många av de fattigaste och det kan förklara att fler än väntat röstar på Sonia Gandhis kongressparti.

Valresultat på torsdag
Idag, måndag, avslutas röstningen i parlamentsvalet, på torsdag blir resultatet klart.

Det verkar alltså som att stödet för Vajpayees regeringskoalition är mycket svagare än väntat. Det kan bli svårt för Vajpayee att få ihop ett regeringsunderlag.

Även om kongresspartiet går framåt kommer Sonia Gandhi att tvingas förlita sig på en rad småpartier om hon ska försöka bilda regering.

Indiska näringslivet vill helst att BJP vinner och skyndar på de ekonomiska reformerna. Nu faller kurserna på Bombay-börsen, medan osäkerheten består om vem som kommer att bilda en ny regering.

Nils Horner, New Dehli
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista