Hallandsåsens grundvatten stiger

Det rikliga regnandet över Skåne fyller nu på grundvattenmagasinen och återställer så sakta nivån i delar av den dränerade Hallandsåsen.
Åsens grundvattennivåer var för några år sen på sina håll nere på mindre än en fjärdedel av det normala, på grund av läckaget vid bygget av tågtunneln genom åsen. Nu är stora delar av tunneln tätad och i kombination med vinterns ihärdiga regnande är grundvattennivåerna på delar av åsen nära nog återställda. I vissa av brunnarna uppe på åsen har man de senaste veckorna sett vattnet komma tillbaka och stiga flera meter, säger Banverkets vattenexpert vid tunnelbygget, geologen Magnus Gynnemo, till Ekot. Banverket är nu, efter rikdagsbeslutet i höstas, i full färd med att planera det fortsatta tunnelbygget. I sin ansökan till miljödomstolen vill man under vissa perioder av byggtiden ha tillstånd att släppa ut 100 liter vatten per sekund ur åsen, vilket kommer att påverka Hallandåsens grundvattennivåer ännu en gång.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista