Zethraeus nekas tidsbestämt straff

Tommy Zethraeus, som 1995 dömdes till livstids fängelse för att ha skjutit ihjäl fyra personer utanför en nattklubb på Stureplan i Stockholm, får avslag på sin begäran om tidsbestämt straff, beslutade Örebro tingsrätt i dag.

Stureplansmördaren Tommy Zethraeus dömdes 1995 till livstids fängelse, för att ha skjutit ihjäl fyra personer utanför en nattklubb på Stureplan i Stockholm. Enligt domen sköt han 20 skott med avsikt att döda, och han dömdes också för flera mordförsök.

Det var i december 1994 som Tommy Zethraeus och hans sällskap hamnade i bråk med dörrvakterna och nekades inträde till nattklubben Sturecompagniet.

Vid femtiden på morgonen kom männen tillbaka, och den då 25-årige Tommy Zethraeus sköt med automatvapen mot nattklubbens entré. Fyra personer, en dörrvakt och tre gäster dödas, och 20 människor skadas. Efter skottlossningen flydde Zethraeus och de andra från platsen och greps tre dagar senare i en poliskontroll.

Tommy Zethraeus har under sin tid i fängelset också dömts för flera andra brott, bland annat för grovt narkotikabrott och stämpling till grov misshandel.

Det här är andra gången som Tommy Zethraeus ansökt om att få sitt livstidsstraff tidsbegränsat.

Tidigare fick han avslag eftersom domstolen ansåg att det fanns en konkret risk får återfall i allvarlig brottslighet.

Enligt Kriminalvårdens yttrande har Tommy Zethraeus under de senaste två åren skött sig bra på anstalten, och risken för att han ska återfalla i brott bedöms som medelhög. Zethraeus sade under förhandlingen i Örebro tingsrätt att han nu vill ha straffet tidsbestämt till 33 år. Åklagaren har motsatt sig att straffet ska tidsbestämmas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".