Gisslandramat ett misslyckande för polisen

Polisens insats vid lördagens gisslandramat i Malmö, som slutade med att en 15-årig flicka knivhöggs till döds, måste ses som ett misslyckande, säger polismästaren och insatschefen Knut Dreyer. (Ekot och SR Malmö)

Polisens insats följde helt de rekommendationer som polisen skall jobba efter. Men insatsen måste ändå ses som ett misslyckande, säger polismästaren och insatschefen Knut Dreyer.

– Det är ju alltid ett misslyckande om den man är ute för att rädda livet på eller rädda säkerheten för avlider, så är det ju självklart ett misslyckande, säger Knut Dreyer.

Gisslan i tre timmar
Under drygt tre timmar höll en 22-årig man sin tidigare flickvän som gisslan i en lägenhet i centrala Malmö.

Polisens taktik i gisslansituationer är att ta hoten på allvar, förhandla, förhala och försöka bygga upp ett förtroende med gärningsmannen för att åstadkomma en fredlig lösning.

– Jag har funderat rätt mycket så klart under de här två dagarna på hur det hela las upp och hur vi genomförde det och hur det avlöpte och jag har nog kommit fram till att jag inte kan se att vi kunde ha gjort på något annat sätt, säger Knut Dreyer.

Känd av polisen
Den 22-årige mannen är sedan tidigare känd av polisen för bland annat stöld och brott mot knivlagen. Han skulle nu i veckan upp i rätten misstänkt för grov misshandel av en granne till den dödade 15-åriga flickan. Polisens bedömning i lördags var att 22-åringen var farlig och det påverkade polisens insats.

– Det får ju den betydelsen att man sätter tilltro till vad han säger: ”kommer ni in i lägenheten så kommer jag att döda flickan och sedan mig”. Det gör ju att man tror på ett sådant hot. Sedan inrättar man sina insatser efter det.

Insatsen ska utredas
Det finns idag ingen formell anmälan till polisens interutredningsgrupp, men insatsen skall ändå utredas och analyseras.

Polismästare Knut Dreyer menar att det är omöjligt att säga om en tidigare inbrytning hade kunnat rädda livet på flickan. Det var först när polisen hörde rop på hjälp som man stormade lägenheten.

– Den ena dörren som han fanns i var besvärlig att ta sig in igenom, men den precis där mannen och flickan befann sig var en lätt dörr som man kom in i väldigt snabbt. Då låg kniven låg då rakt fram och flickan låg knivhuggen på golvet. Mannen stod längre in i hallen.

Tyder inte det på att hon var knivhuggen innan inbrytningen gjordes?

– Jo från mina utgångspunkter så tyder det på det, säger Knut Dreyer.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista