Offensiv beordrad mot USA-styrkor

På måndagen kom order om en storoffensiv mot de amerikanska styrkorna i Irak från den radikala shiamuslimske ledaren Muqtada al-Sadr samtidigt som amerikanska styrkor har attackerat flera av hans starka fästen.

I städerna Kufa och Najaf attackeras al-Sadrs egna milismän hårt av amerikanerna och under natten jämnades hans högkvarter i Bagdad med marken av ett amerikanskt robotangrepp. Därefter gick soldater in i stadsdelen och sköt ihjäl 16 milismän.

– Ockupanten har överskridit alla gränser i de heliga städerna. Vårt tålamod är slut, säjer Muqtada al-Sadrs närmaste man i Najaf till nyhetsbyrån Reuters och manar till en kraftig offensiv över hela Irak.

Flera kontor har förstörts
Under de senaste dagarna har flera av al-Sadrs kontor runt om i södra och centrala Irak förstörts och hans milis har lidit kraftiga förluster.

Det är dock oklart om den nu pågående offensiven mot hans män leder till att den här radikala shiamuslimska falangen försvagas eller att allt fler ansluter sig.

Shiamuslimernas storayatolla al-Sistani, som har det absolut starkaste stödet bland shiamuslimerna, är fortsatt starkt kritisk till utmanaren Muqtada al-Sadr och beordrar både honom och hans män att omedelbart lämna den heliga staden Najaf.

Sökte skydd i moskéerna
Det är där inne i moskéerna som al-Sadr har sökt skydd för sig och sitt folk.

Tidigare har amerikanerna varit mycket försiktiga och inte velat gå in i stadens centrum för att inte reta upp fler shiamuslimer. Men under helgen fanns amerikanska trupper alldeles nära moskéerna.

Christina Gustafsson, Jerusalem
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista