Trappuppgången där den dödade mannen bodde.

Tio års fängelse för 24 år gammalt mord

Foto av ett handavtryck avgörande bevis
1:52 min

En 67-årig man har i dag dömts till tio års fängelse för ett 24 år gammalt mord i Eslöv.

– Vi kom fram till att den åtalade hade gjort sig skyldig till det här mordet 1986 och dömde honom till tio års fängelse, säger lagman Ralf G Larsson, vid Lunds tingsrätt.

Det handlar om mordet på en 79-årig man i Eslöv, som hittades ihjälslagen i sin lägenhet för 24 år sedan. Mordet såg länge ut att förbli ouppklarat.

Men för några år sedan beslutade Skånepolisens så kallade cold case-grupp, som utreder gamla mord, att titta på fallet igen.

Med hjälp av ny teknik kunde ett foto av ett handavtryck på brottsplatsen kopplas till den nu dömde 67-åringen, som greps i våras.

– Utan handavtrycket hade åklagaren inte lyckats bevisa att det var denne man som hade gjort sig skyldig till mordet, säger Ralf G Larsson.

Kan det inte finnas problem i ett så gammalt mål också med att mycket tid har gått, bevis kan ha skadats eller förstörts, vittnesmål kan ha påverkats?

– I det här fallet var det inte så mycket vittnesmål som hördes, utan det var den tekniska bevisningen som var det huvudsakliga. Och den tekniska bevisningen var alltså ett fotografi av det handavtrycket och det fotografiet har inte blivit sämre för att det har legat i 24 år. Det är mot det fotografiet som man har sökt i registret och hittat den tilltalade.

Den dömde 67-åringen nekar till mordet och enligt hans advokat Sten Åke Larsson ska domen överklagas.

– Jag trodde att rätten skulle komma fram till en friande dom, säger han.

I straffet på tio års fängelse har domstolen vägt in att mordet skedde för så många år sedan, något som nu lär bli en fråga för hovrätten.

– Det har aldrig tidigare prövats ett mord som har begåtts för 24 år sedan. Så vi får väl se om hovrätten håller med oss om att det bör kunna vägas in, säger lagman Ralf G Larsson vid Lunds tingsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".