EU redo att slopa exportsubventioner

Uppdaterad 16:45
EU erbjöd sig på måndagen att avskaffa exportstödet till alla jordbruksprodukter. EU hoppas att det kan få fart på de strandade förhandlingarna om ett nytt världshandelsavtal.

EU:s erbjudandet skickades per brev till Världshandelsorganisationens, WTO:s, samtliga 148 medlemsländer i hopp om att det kan få fart på de strandade förhandlingarna om ett nytt världshandelsavtal.

EU ger cirka 43 miljarder euro, nära 400 miljarder svenska kronor, i jordbruksstöd varje år till unionens bönder.

En stor del av jordbrukssubventionerna ges i form av exportstöd. Detta har länge varit en nagel i ögat på de fattiga utvecklingsländerna som anklagar de rika länderna för att ge sina bönder orättvisa handelsfördelar.

Låga priser
Exportstödet leder till onaturligt låga priser på jordbruksprodukter och bönder från länder utan exportstöd har svårt att hävda sig på världsmarknaden.

På måndagen meddelade EU:s handelsansvarige kommissionär Pascal Lamy, att EU nu erbjuder sig att successivt avskaffa exportstödet på alla jordbruksprodukter, på villkoret att USA, Kanada och Australien också tar bort sina exportsubventioner.

Oenigheten om de rika ländernas jordbrukssubventioner fick den senaste förhandlingsrundan om en ny internationell frihandelsuppgörelse att bryta samman i Cancun i höstas.

Genombrott i förhandlingarna
Världshandelsorganisationen WTO, försöker få igång förhandlingarna igen och EU:s utspel om att alla länder bör avveckla sina exportstöd till jordbruksprodukter har välkomnats.

EU:s jordbruksminister Franz Fischler sa på måndagen att han tror ett genombrott i förhandlingarna är möjligt och förklarade att EU nu är redo att förhandla om i stort sett alla sina subventioner till Europas bönder.

Nu väntar man på rekationer och svar från Världshandelsorganisationens övriga rika medlemmar. USA har antytt att de också är villiga att förhandla om jordbrukarnas exportstöd.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Sveriges näringsminister Leif Pagrotsky säger i ett pressmedelande att detta är ett efterlängtat EU-initiativ i WTO-förhandlingarna.

Pagrotsky menar bland annat att det är ett initiativ som kan ge öppning i de låsta förhandlingarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista