Nelson Mandela.

Nelson Mandela tar politiskt farväl

För precis tio år sedan i dag, måndag, installerades Nelson Mandela som president i Sydafrikas första demokrati. Och i dag på tioårsdagen tog han ett politiskt farväl med ett specialframträdande inför parlamentet i Kapstaden. I sitt tal kritiserade Mandela både USA och Storbritannien för kriget i Irak.

– Denne gamle pensionerade man är tacksam över en sådan ära, sa en vithårig, skör Nelson Mandela, som snart fyller 86 år.

Hyllade Mbeki
Sin vana trogen, såg han till det positiva i Sydafrikas utveckling, och hyllade sin efterträdare, Thabo Mbeki som en brobyggare.

– Vi står enade i våra olikheter, och min önskan för kommande tio år är att Sydafrika aldrig ger upp och förlorar tron och hoppet om godheten hos människor, sa han.

Men Mandela är också en orädd kritiker, och kritiken nu riktades mot två av världens ledande demokratier Storbritannien och USA, dels över ett icke-sanktionerat krig i Irak, dels över de övergrepp som soldater gjort sig skyldiga till mot irakiska fångar.

”Sydafrika kan inspirera i en cynisk värld”
– Vi lever i en cynisk och desperat värld, och då kan Sydafrika tjäna som en inspiration, att mänsklig värdighet kan uppnås även efter de grymma apartheidåren.

– Men det duger inte att bara slå sig för bröstet. Fattigdom, arbetslöshet och framför allt aids är fortfarande stora hot mot vår nation, sa Mandela.

Så lämnade den store ikonen Nelson Mandela den politiska scenen, kanske för gott, och stöddes av den siste apartheidpresidenten FW de Klerk, mot utgången. Och följdes av hyllningar från hela parlamentet.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".