SCB: Sjukskrivningarna blir allt längre

De kraftigt ökande kostnaderna för sjukskrivningarna beror inte på att antalet sjukskrivna ökar utan på att de sjukskrivna är sjukskrivna i längre perioder. Det visar en stor studie av sjukskrivningskostnaderna i Sverige mellan 1993 och 2001 från Statistiska centralbyrån, SCB.

– Det vi ser är egentligen att tiden som människor har sjukpenning, har ökat, medan andelen av alla som är sjuka inte har ökat, säger Gun Alm Stenflo, som har gjort utredningen.

De sjukskrivna blir alltså borta allt längre perioder och det är det som orsakar den kraftiga ökningen av kostnaderna för långtidssjukskrivningarna, enligt Statistiska centralbyrån. 1993 kostade det 13 miljarder kronor, och 2001 39 miljarder.

Färre män sjuka
Utredningen visar också att andelen sjukskrivna män har gått ner under perioden, medan kvinnorna sjukskriver sig i ungefär lika stor utsträckning.

Riksförsäkringsverkets forskningschef Ed Palmer säger till Ekot att Gun Alm Stenflos utredning har fel. Enligt Riksförsäkringsverket har det varit en stor ökning av antalet sjukskrivna från 1993 till 2001.

Arbetslivsminister Hans Karlsson hävdar att det viktiga just nu är att få sjukskrivna tillbaka till jobben.

– Det blir väldigt viktigt att minska de långa sjukskrivningarna och göra det möjligt för de sjuka att komma tillbaka.

Tycker du att läkarna har varit för generösa med sjukskrivningar?

– Ja, jag tror att läkarna i för hög grad har sjukskrivit för länge. Det är min allmänna bild och den bekräftas också av många samtal och uppgifter som jag får. Därför har vi från regeringens sida fokuserat på åtgärder för att höja precisionen i sjukskrivningsprocessen när läkarna sitter med sin patient framför sig. Dessutom involveras försäkringskassan och arbetsgivaren i sjukskrivningsproblematiken så att människor snabbare kan komma tillbaka, säger Hans Karlsson.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista