Börje Sjöholm
Malmö

"Det kan vara en enda gärningsman"

Polisen väntar på analyssvar från SKL
1:37 min

Malmöpolisen säger nu att mycket talar för att det är en gärningsman som ligger bakom samtliga av de omkring 15 så kallade oförklarliga skjutningarna i Malmö. Samtidigt har man nu börjat undersöka skjutningar längre bak i tiden än oktober ifjol, då en kvinna sköts till döds.

– Gärningsmannaprofilgruppen har gått igenom samtliga ärenden, de här 15, och säger att det finns starka skäl som talar för att det är en och samma gärningsman. Men vi kan ändå inte låsa oss vid det. Det kan vara så att det finns vissa ärenden som inte borde ha varit med och det finns andra ärenden som skulle ha varit med, säger Börje Sjöholm, som är operativ chef på länskriminalen.

Efter helgens 26 larm om skjutningar, varav två visat sig vara verkliga skjutningar, väntar Malmöpolisen på flera analyssvar från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL.

Analyser från de hittills nitton oförklarliga skjutningarna i Malmö har nu förtur hos SKL.

Förhoppningar ställs till de prover som har tagits från den man som i helgen blivit attackerad och skallad av en person som skulle kunna vara gärningsmannen.

Polisen håller fast vid att man inte kommer att släppa några detaljer i de tekniska undersökningarna.

– Det enda som vi har bekräftat när det gäller tekniska undersökningar är det faktum att det är samma vapen som har använts vid ett antal skjutningar. Vi har inte berättat hur många, och vi har inte berättat vilka. Den policyn kommer vi att hålla fortsättningsvis också, säger Börje Sjöholm.

Av det femtontal skjutningar som polisen har kategoriserat som oförklarliga har en person dödats och sju skadats.

Polisen har fått in många tips på namngivna personer, men vill inte säga om de tipsen kan leda utredningen framåt.

Börje Sjöholm tror inte att skjutningarna kommer att få en snabb lösning.

I Malmö har det nu börjat gå rykten om att medborgargarden bildats. Det är inget som polisen kan bekräfta, men som man principiellt tar kraftigt avstånd från.

– Det är helt förkastligt. Vi kan inte ha det så i ett rättssamhälle. Det är polisen som står för lag och ordning, säger Börje Sjöholm vid länskriminalen i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".