Elektrikerstrejken slår ojämnt

På måndagsmorgonen bröt elektrikerstrejken ut sedan arbetsgivarna sagt nej till medlarnas bud. Det är en strejk som den breda allmänheten knappast märker av men som ändå ställer till problem för en del arbetsgivare.

Mats Svensson är chef för ett strejkdrabbat hotellbygge i Åre och just den här veckan skulle strömmen ha kopplats på.

– En strejk kommer väl aldrig lämpligt men det är olyckligt att det kommer nu. I princip blir vår försening nu lika lång som strejken, säger Mats Svensson.

Inga effekter alls
En arbetsplats där det till en början inte blir några effekter alls av strejken är Ringhals kärnkraftverk. Ett 30-tal elektriker från ett inhyrt företag skulle ha varit på plats på måndagen för att förbereda den årliga översynen av en av reaktorerna. Det är först om strejken blir långvarig som det kan bli förseningar och även förlorade intäkter för kärnkraftverket.

Elektrikerkonflikten handlar i första hand om fackets krav på mindre stress på arbetsplatserna. På Ringhals är arbetstempot dock lugnt, säger en av elektrikerna där Bengt-Erik Bengtsson, men han är ändå motiverad att gå ut strejk.

– Har man varit på ett bygge och sett hur det går till där samordningen inte alltid är god och byggtiderna kortas ned så tycker jag att man får sluta upp bakom dem som har det värre än en annan har det, säger Bengt-Erik Bengtsson på Ringhals.

Facket vädjar till EIO
Elektrikerförbundet vädjar på måndagen till arbetsgivarorganisationen EIO att liksom facket säga ja till medlarbudet.

Om det inte har blivit någon uppgörelse klockan 15 på tisdagen överväger facket att utvidga varslet.

Johan Prane i samarbete med SR Jämtland
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista