Bristande infrastruktur hinder för investeringar i Afrika

Många utvecklingsländer har svårt att dra till sig utländska investerare och särskilt svårt tycks det vara i Afrika.

Det största hindret för utländska investerare som vill satsa där är bristen på infrastruktur - och de satsningar som ändå sker görs just på det området.

Trade - not aid; handel - inte hjälp, är det nya mottot på den afrikanska kontinenten. Men det har ännu inte kunnat omsättas i praktiken, på grund av ett antal hinder; brist på infrastruktur, utbildning, politisk stabilitet, korruption - för att nämna några.


Men ändå sker stora satsningar på infrastrukturen; i Nigeria har Ericsson byggt ut hela mobilnätet, en revolution i detta Afrikas folkrikaste land. Och Ericssons nästa satsning blir i Angola, där det nu är fred efter trettio års inbördeskrig. I Mocambiques huvudstad Maputo satsar Skanska på att renovera hamnen, som också totalförstördes i ett långvarigt inbördeskrig, men som nu kan bli en knutpunkt för import/export i södra Afrika. För att nämna några - och svenska satsningar.

Men Afrika är inte känt som en tillverkarkontinent, med billig arbetskraft som i Asien, utan näringarna baseras på jordbruk. Ofta i liten skala, som inte kan konkurrera med Europa och USA. Och heller inte tillåts, på grund av tullmurar in till EU.

Det enda undantaget är Sydafrika, som trots ett framgångsrikt jordbruk, ändå har sin grund i att vara ett industriland, till exempel med flera bilindustrier med legotillverkning. Här finns erfarenheten och infrastrukturen i el, vägar och hamnar, som gör att Mercedes lägger hela sin tillverkning av högerstyrda bilar i Sydafrika, och BMW hela sin 3-serie, för att exporteras till resten av världen.

Afrikas länder har enats om ett ambitiöst program för att locka investerare, under namnet NEPAD, men för att övertyga omvärlden, så måste först ett antal mål uppfyllas; inga konflikter eller krig, respekt för mänskliga rättigheter, bekämpande av korruption, gott regeringstyre och en vilja att satsa på det egna landet.

NEPAD har tillsatt egna revisorer för att granska dessa kriterier, och kunna ge investerare ett betyg för varje land. Men än så länge har bara 17 av 53 medlemsländer förklarat sig villiga att granskas.
Vincent Dahlbäck, Johannesburg.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".