Elektrikerna strejkar för bättre arbetsmiljö

I morse bröt elektrikerstrejken ut sedan arbetsgivarna igår kväll sagt nej till medlarnas bud. Det här en strejk som den breda allmänheten knappast märker av men som ändå ställer till problem för en del arbetsgivare.

En arbetsplats där det till en början inte blir några effekter alls av strejken är Ringhals kärnkraftverk. Ett 30-tal elektriker från ett inhyrt företag skulle ha varit på plats idag för att förbereda den årliga översynen av en av reaktorerna. Det är först om strejken blir långvarig som det kan bli förseningar och även förlorade intäkter för kärnkraftverket.

Elektrikerkonflikten handlar i första hand om fackets krav på mindre stress på arbetsplatserna. Men på Ringhals är arbetstempot lugnt säger en av elektrikerna där, Bengt-Erik Bengtsson, men han är ändå motiverad att gå ut strejk.

Elektrikerförbundet vädjar i dag till arbetsgivarorganisationen EIO att liksom facket säga ja till medlarbudet. Om det inte har blivit nån uppgörelse klockan tre i morgon eftermiddag, så överväger facket att utvidga varslet.

Johan Prane

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista