EKONOMI

Miljövänlig färja tänder nytt hopp

Kommer att kosta 2,2 miljarder kronor
1:21 min

Ett nytt hopp har tänts för den finländska varvsnäringen som förlorade många jobb för några år sedan. Det är Viking Line som beställer en ny färja av STX-varvet i Åbo, men beslutet är beroende av att den finländska staten ger miljöstöd till fartygsbygget.

Färjan skall drivas med flytande naturgas, som är mer miljövänligt än det bränsle som används i de nuvarande färjorna. Därför hoppas rederiet och varvet att staten skall gå in och stödja bygget som kommer att kosta omkring 2,2 miljarder svenska kronor.

Den här beställningen kommer verkligen i grevens tid. På torsdag levereras Åbovarvets fram till i dag sista beställning, ett av världens största kryssningsfartyg. Därefter hade varvet stått stilla om inte Viking Line hade behövt en ny färja för sin Stockholm-Åbo-trafik. I beställningen ingår också en option på ytterligare ett nybygge – ett systerfartyg.

Till skillnad från till exempel Sverige har Finland lyckats bevara sina skeppsvarv som specialiserade sig på bland annat stora kryssningsfartyg. Men för några år sedan minskade beställningarna och många jobb försvann både på varven och hos alla dess underleverantörer.

Men nu tänds ett nytt hopp, åtminstone på STX-koncernens Åbovarv. Det här handlar om en ny generation färjor som blir större än de som rederiet har i dag i Stockholm-Åbo-trafiken. Och år 2013 skall fartyget sättas in trafik, om det nu inte hakar upp sig med statens miljöstöd för bygget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".