Murningcentralen på SSAB i Luleå där olyckan inträffade.

Gasexplosion i Luleå krävde ett liv

En allvarlig arbetsplatsolycka vid SSAB i Luleå i morse har krävt en människas liv. En 38-årig man skadades så allvarligt vid en gasexplosion att han senare avled. Ytterligare tre personer skadades, en av dem blev allvarligt men inte livshotande skadad.

– Man ser ingenting. Jag hörde smällen och såg i ögonvrån någonting som flög. Arbetskamraterna som också fanns i närheten gjorde ett mycket bra jobb för att ta hand om de två som hade slungats ut och låg vid sidan om, säger Rolf Sundvall, enhetschef vid SSAB Tunnplåt i Luleå som stod några meter från olycksplatsen.

Det var strax före klockan åtta på måndagsmorgonen som en kraftig gasexplosion inträffade i samband med svetsningsarbete på gjuteriet i murningscentralen vid SSAB:s stålverk i Luleå.

Vätgas antändes
En så kallad torpedovagn som normalt forslar flytande råjärn från masugnen för vidareförädling var på service och hade murats om. På måndagens morgon skulle det sista åtgärdas och då behövdes en svets. I torpedon fanns det troligen vätgas, något som bildas när man murar, och en explosion inträffade.

– Tydligen hade de fått problem med en av bultarna och ville åtgärda det, och därför behövt svetsa. I samband med det så har det väl tänts gas och så har det exploderat.

Krissamtal för chockad personal
Fyra anställda skadades, en 38 årig man så allvarligt att han senare avled på Sunderbyns sjukhus strax utanför Luleå. En 41-årig man fick allvarliga ansiktsskador och har förts med ambulanshelikopter till universitetssjukhuset i Umeå för specialistvård.

Enligt företaget har han inte livshotande skador. Ytterligare två personer vårdas på Sunderby sjukhus för lindriga skador. Chockad personal och arbetsledningen samlades efter olyckan till krissamtal.

Polisens tekniker, SSAB:s egna experter och Arbetsmiljöinspektionen utreder nu exakt vad det var som hände.

Agneta Johansson, Umeå
agneta.johansson@sr.se

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista