Skolornas EU-material görs av EU-vän

En viktig del av det material som skolorna använder sig av för att lära eleverna mer om EU-valet i juni är gjort av ett företag där en tydlig EU-förespråkare är vd, nämligen förra skolministern Ylva Johansson.

Det är den förra skolministern, och numera ordföranden i nätverket Vänster för Europa, Ylva Johanssons företag som gjort materialet. Det har skett utan att något annat företag tillfrågats.

Myndigheten för skolutveckling har fått ett uppdrag från regeringen att ta fram material inför EU-valet i juni för att öka röstdeltagandet bland gymnasieungdomar.

Rollspel för eleverna
En del av materialet som gått ut till skolorna är ett rollspel där eleverna ska lära sig demokrati genom att spela parlamentariker och spela ombud på partikongresser. Detta material är alltså gjort av företaget Att Veta där den förra skolministern socialdemokraten Ylva Johansson är vd.

Inför EMU-valet i höstas talade hon sig varm om fördelarna med EMU, och under våren har Ylva Johansson profilerat sig som en varm EU-anhängare i egenskap av ordförande i nätverket Vänster för Europa, där bland andra kommissionären Margot Wallström ingår. Nätverket förespråkar bland annat mer överstatlighet i kampen mot det globala kapitalet.

Fridolin: ”Skandalöst”
Miljöpartiets riksdagsledamot Gustav Fridolin anser att det är fel att låta Ylva Johanssons företag göra materialet.

– Det är skandalöst att man lägger det på en känd EU-debattör för ja-sidan, att objektivt informera om EU-frågor.

Myndigheten gav uppdraget till Ylva Johanssons företag utan att fråga någon annan och utan att göra en offentlig upphandling. Det är inget formellt fel eftersom fakturan bara hamnade på 115 000 kronor, vilket ligger under gränsen för att en upphandling måste göras.

Ser ingen konflikt
Ylva Johansson anser att hon måste kunna kombinera sitt politiska engagemang och samtidigt vara företagare. Hon ser ingen konflikt i att hennes företag har tagit fram materialet.

– I din fråga ligger implicit att man som vd skulle gå in smygvägen och påverka innehållet i material som ett företag där man är anställd och har ansvaret arbetar. Så fungerar det inte, så har jag aldrig arbetat och så tror jag inte heller att någon annan arbetar.

Snabb leverans avgjorde
Projektledare på myndigheten för skolutveckling är Angela Andersson och hon tycker inte heller att det är något problem att det är just Ylva Johanssons företag som gjort materialet.

– Därför att den här leverantören uppfyllde de krav vi hade på snabb leverans och att de var inlästa på ämnet. Det var det vi var ute efter och det fick vi, säger Angela Andersson.

Vad spelar det för roll att den som är vd för företaget som har gjort det här, är en så varm EU-vän och lång ifrån neutral i frågorna?

– Jag kan inte svara på det faktiskt. Vi har inte bedömt den aspekten, vi har inte bedömt de anställdas eller vd:s inställning i någon fråga överhuvudtaget. Vi har bara bedömt om leverantören kan leverera.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista