Brittiska soldater får kritik av Amnesty

Mitt i stormen kring behandlingen av fångar i Irak kommer Amnesty International på tisdagen med en ny rapport där brittiska trupper i södra Irak anklagas för att ha skjutit ihjäl civila, trots att soldaterna inte var hotade.

Åtta-åriga Hanan Matrud dog i augusti förra året i en by i södra Irak.

Den brittiska armén säger att hon troligen träffades av en förlupen kula när soldater sköt varningsskott mot en stenkastande folkmassa.

Amnesty citerar ett vittne som hävdar att soldaterna inte var hotade och sköt direkt mot henne. Flickans död är ett av 37 fall där Amnesty anklagar de brittiska styrkorna för att ha skjutit mot civila i situationer där de själva inte var direkt hotade.

Hemlighetsfulla utredningar
Rapporten säger också att många av fallen inte har utretts ordentligt och att även om så har skett så har den brittiska militärpolisens utredningar varit för hemlighetsfulla och de dödas familjer har fått veta för litet.

Rapporten kommer en dag efter det att försvarsminister Geoff Hoon stod i parlamentet för att försvara regeringens hantering av en annan rapport om övergrepp i Irak: Röda Korsets rapport från februari om behandlingen av fångar.

Ingen hade läst rapporten
Hoon förklarade det faktum att ingen i regeringen hade läst Röda Korsets rapport förrän den senaste veckan med att den huvudsakligen innehöll anklagelser mot amerikanerna, att det bara fanns tre punkter som direkt handlade om brittisk behandling av fångar och att de redan var åtgärdade eller under utredning när rapporten kom. Militärer och tjänstemän skickade den därför aldrig vidare till regeringen.

Men arga parlamentsledamöter undrade varför de inte blev underrättade och Amnestys rapport på tisdagen ger ytterligare bränsle åt en redan het debatt.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista