Italien slipper varning trots budgetunderskott

Euroländernas finansministrar enades på måndagskvällen om att tills vidare inte ge Italien någon formell varning för att det italienska budgetunderskottet blir större i år än vad EU:s regler tillåter.

Den italienska regeringen har lovat att försöka hålla budgetunderskottet nere, men euroländerna hotar att utfärda en formell varning till Italien vid finansministermötet den 5 juli.

Italiens växande budgetunderskott var den viktigaste punkten på dagordningen vid euroländernas finansministermöte i Bryssel på måndagskvällen.

Underskottet större än tre procent
EU-kommissionen anser att det är dags att ge Italien en tidig varning enligt stabilitetspaktens regler, men finansministrarna beslutade alltså att låta Italien slippa undan tills vidare.

Det italienska budgetunderskottet ser ut att bli större än 3 procent av bruttonationalprodukten i år, vilket är mer än euroländernas gemensamma ekonomiska regler tillåter.

Enligt regelboken ska detta utlösa en första formell varning för att förmå den italienska regeringen att vidta åtgärder som kan leda till ett mindre budgetunderskott.

Tyskland och Frankrike har sluppit
Italien har visserligen lovat att se till att landets budgetunderskott stannar inom tillåtna ramar i år.

Men den italienska regeringen säger också att den inte förstår varför Italien riskerar en varning nu, när Tyskland och Frankrike som haft för stora budgetunderskott flera år i rad lyckats stoppa fortsatta bestraffningar.

Eniga finansministrar
Italien vill till varje pris slippa en generande varning från EU strax före valet till Europaparlamentet den 13 juni och euroländernas finansministrar var helt eniga vid sitt möte att låta Italien slippa en varning tills vidare.

Den ekonomiansvarige EU-kommissionären Joaquin Almunia tycker att det var fel att låta Italien slippa varning eftersom han anser att eurogruppens varningar tvingat andra euroländer med ekonomiska problem att dra åt svångremmen i tid.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista