Personterrängbil 6 Galten i Afghanistan. Arkivfoto: Henrik Klingberg/FS17/Försvarsmakten.

M och S i avgörande Afghanistanmöte

"Vi har ställt en rad frågor och vi har fått en rad svar"
1:56 min

I dag träffar åter oppositionsledaren Mona Sahlin statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt. Denna gång är det ett avgörande möte om det kan bli verkliga förhandlingar om en gemensam uppgörelse om den svenska Afghanistanstyrkan.

I går fick partiföreträdare för de sju gamla riksdagspartierna en första genomgång av regeringens planer på utrikesdepartementet.

– Regeringen har redovisat sin syn på hur situationen ser ut i Afghanistan och vad man vill framöver. Nu ska vi redovisa för våra partiledare vad som har sagts och vad som har gjorts. Sedan får de avgöra om vi tycker att det är lönt att inleda förhandlingar, säger Urban Ahlin, Socialdemokraterna.

Fick ni veta något som gör att ni ser ett framtida förhandlingsläge?

– Jag vill avrapportera vad som har sagts på det här mötet till Lars Ohly. Vi har ställt en rad frågor och vi har fått en rad svar. De svaren rapporterar vi nu till våra partieldare och språkrör, säger Hans Linde, Vänsterpartiet.

Samtliga sju tidigare riksdagspartier hade representanter på gårdagens möte på utrikesdepartementet. Sverigedemokraterna var inte inbjudna.

I går kväll skulle de rödgrönas partiledare stämma av möjligheterna att gå vidare.

Det är Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin som representerar de tre rödgröna partierna vid dagens möte med statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt.

Den stora frågan är om den borgerliga alliansregeringen kan komma tillräckligt nära de rödgröna partierna i frågan om den svenska Afghanistanstyrkan.

Tidigare har regeringen inte velat ha något slutdatum alls, medan de rödgröna har sagt att styrkan ska vara hemtagen 2013.

Hoppet om en gemensam överenskommelse lever ändå, och Kabul-konferensen som hölls i somras sa att afghanerna ska ha tagit över de militära styrkorna med egna soldater 2014, ett årtal som statsminister Fredrik Reinfeldt nu nämner.

Det behöver inte betyda att all svensk militär kommer att försvinna från Afghanistan. Även om svenska stridande militärer tas hem 2014, kommer det även senare att behövas svenska militärer som instruktörer och lärare för de afghaner som har tagit över.

Till den 4 november ska regeringen ha presenterat sitt förslag till riksdagen om framtiden för den svenska Afghanistanstyrkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".