Höjd ränta ger dyrare bolån. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Höjd ränta eller ej - i dag kommer svaret

En höjning väntas
1:42 min

Klockan halv 10 i dag kommer beskedet från Riksbanken om den höjer räntan eller inte. Beskedet har betydelse för alla som har lån men även den svenska kronan påverkas och därmed också exportföretagen.

Beslutet väntas bli att Riksbanken höjer räntan med 0,25 procentenheter till 1 procent jämnt. Allt annat vore överraskande. Signalerna från Riksbanken har varit så många och tydliga under året.

Den svenska räntan ska tillbaka till mer normala nivåer som motsvarar det svenska konjunkturläget, brukar Riksbanken säga. Eftersom det är bra fart i svensk ekonomi, så väntas räntan fortsätta att höjas de kommande två åren.

Men hur hög räntan ska vara då finns det delade meningar om, inte minst i Riksbanken. Två av de sex ledamöterna har en försiktigare bedömning, deras räntekurva lutar inte lika brant uppåt.

En av ledamöterna, Lars E.O. Svensson, menade till och med vid det senaste mötet, den 1:a september, att Riksbanken hade fel i sitt ränteantagande och att marknaden hade rätt.

Det skiljer nästan två procentenheter mellan marknadens och Riksbankens majoritets bedömning för slutet av 2013.

Det som skiljer är synen på hur uthållig uppgången är. Just nu är svensk ekonomi i tillväxt men hur stora är riskerna för bakslag i den internationella konjunkturen?

En höjd ränta gör bolånen dyrare och bankerna har redan höjt den rörliga tremånadersräntan. Svenska hushåll har lånat som aldrig förr under lågränteperioden och Riksbanken tar alltmer hänsyn till skenande bopriser och tittar inte bara på inflationen.

Kronan kommer att stärkas, vilket gör hushållen lite rikare och utlandsresan lite billigare. Men exportföretagen gnisslar tänder och riskerar både förlorad konkurrenskraft och lägre vinster, och därmed färre anställda på sikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".