Affischer på Vitrysslands sittande president Alexander Lukasjenko. Foto: Sergei Grits/Scanpix.

Ny politisk karta inför vitryskt presidentval

"Fusk kan man vara säker på"
2:03 min

Vid EU:s utrikesministermöte i går uppmanades Vitryssland att genomföra presidentvalet i december enligt internationell standard. EU har på senare år lättat på sanktionerna mot Vitryssland för att uppmuntra demokratiska reformer. Men i den vitryska huvudstaden Minsk pratas det redan om valfusk i det kommande presidentvalet.

Vladimir Nekljajev står vid en genomskinlig valurna på den breda trottoaren på Oberoende-avenyn i centrala Minsk. Neklajev, som kan bli en av presidentkandidaterna, visar en mindre folksamling hur röstningen borde gå till. Men vitryska myndigheter har sagt att de inte har råd att ordna fram genomskinliga valurnor till alla vallokaler i landet, trots att bland annat Polen och Litauen har erbjudit sig att hjälpa till.

Den politiska kartan i Vitryssland har på flera sätt förändrats drastiskt på senare tid. Flera tänkbara kandidater har stigit fram för att utmana den auktoritäre presidenten Aleksander Lukasjenko som suttit vid makten i 16 år. Samtidigt har Ryssland alltmer vänt sig bort från den sittande regimen.

Vladimir Nekljajev med den genomskinliga urnan leder en medborgarrörelse som heter "Säg sanningen". Han säger att läget är helt annorlunda jämfört med förra presidentvalet 2006.

– Lukasjenko förde en pro-rysk valkampanj den gången och vann över en kandidat som var för väst, säger Vladimir Nekljajev.

Den här gången måste den sittande presidenten gå en balansgång mellan Ryssland och väst, tror Nekljajev som egentligen inte är politiker utan författare. Hans egen rörelse "Säg sanningen" har på bara ett drygt halvår fått bred folklig uppbackning och lyckats samla in 200 000 namnunderskrifter till stöd för Nekljajevs kandidatur i valet. Det är dubbelt så många som behövs för att bli registrerad men Nekljajev själv är inte säker på att han kommer att tillåtas ställa upp.

– Det enda vi kan vara säkra på till 100 procent är att det kommer att fuskas i valet, säger Vladimir Nekljajev som tror att den utbredda förhandsröstningen är den främsta metoden för regimen att manipulera valutgången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".