Tomt i matbutikerna efter strejk i Norge

Hela Norge är drabbat av en transportstrejk som ger tomma hyllor i många matbutiker. Parterna står långt ifrån varandra och norrmän som inte finner det de vill ha butikerna är glada för hjälp från grannländerna.

Köttdisken är tom, det finns nästan ingen fryst mat, inga ägg, inget smör eller pålägg i livsmedelsbutiken Kiwi i centrala Oslo. Det är också svårt att få tag på toalettpapper i hela landet.

Få bort ”gratispassagerare”
Totalt är 1 900 transportarbetare uttagna i strejk eller lockout nu när konflikten kraftigt trappats upp. Strejken har pågått i nästan tre veckor och den märks alltmer.

Transportarbetarnas krav är ett extra lönetillägg till de fackligt organiserade. Förbundet vill ha slut på de så kallade gratispassagerarna, de som inte är fackliga medlemmar men får del av resultaten av fackets insats.

Principfråga
Det är en principfråga, men parterna står långt ifrån varandra. Arbetsgivaren menar att kravet är odemokratiskt och strider mot organisationsfriheten.

Butiker, lager, livsmedelsproducenter, bönder och transportföretag förlorar miljardbelopp på konflikten. Den är svårlöst att det kan bli tal om tvångsmedling. I värsta fall ingriper regeringen. För norrmännen gäller nu annorlunda måltider.

– Jag äter knäckebröd utan pålägg, säger en norsk man.

– Jag köper mycket frukt och grönsaker och satsar på att laga mat på det, säger en kvinna.

Grannländerna hjälper till
Kanske reser hon till Årjäng i Sverige och handlar. För när nöden är stor nu så åker många norrmän till Sverige och lastar bilarna fulla med framförallt toalettpapper, ägg och blöjor. Butiker i Svinesund i Bohuslän säljer dubbelt så mycket av de varorna nu än normalt.

Också danskarna kommer till undsättning och hjälper sina grannar. Danska radiokanalen P3 har startat en insamling av toalettpapper, kört med en stor lastbil till Norge och delat ut tusentals rullar. ”Ge din rulle till Norge” är budskapet hos kanalen.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".