Över tusen bilder på fångövergrepp

I det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon finns nu över tusen digitala fotografier och ett dussintal videofilmer som skildrar olika övergrepp på Abu Ghraib-fängelset i Bagdad.

USA:s president George Bush besökte på måndagskvällen försvarshögkvarteret Pentagon. Försvarsminister Donald Rumsfeld visade på sitt tjänsterum några av de nya fotografierna från Abu Ghraibfängelset i Bagdad. Bilderna visar bland annat våldtäkter och döda irakiska fångar.

Jurister vill inte sprida bilderna
De jurister som nu förbereder de militära rättegångarna mot sju fångvaktare, vill inte att de cirka tusen bilderna och tiotalet MPEG-filmerna ska offentliggöras.

De menar att det ytterligare skulle kränka fångarna och därmed strida mot Genèvekonventionen, dessutom skulle det försvåra det fortsatt utredningsarbetet.

Vita Huset vill däremot publicera bilderna snarast möjligt.

Bilderna och filmerna finns på många soldaters hårddiskar och cd-rom-skivor och att de sipprar ut via internet och säljs till tv-program och tidningar under lång tid gör bara skadan värre.

Lägsta stödet hittills för ockupationen
Bara 41 procent av det amerikanska folket, den lägsta siffran hittills, anser nu att president Bush sköter ockupationen av Irak tillfredställande.

Under tisdagen ska generalmajor Antonio Taguba, som lett den militära utredningen av missförhållandena på Abu Ghraibfängelset, vittna i senatens försvarsutskott.

Huvudfrågan är: Handlar det om sju rötägg på nattskiftet på avdelning 1 A? Eller handlar det om order från högsta ort?

Rätt att använda tortyrliknande metoder
Möjligheten att rädda amerikanska liv motiverade okonventionella metoder mot misstänkta terrorister på Bagrambasen i Afghanistan och Guantánamobasen på Kuba.

När motståndsrörelsen blev mer organiserad i Irak i höstas fick underrättelsetjänsterna rätt att använda tortyrliknande metoder även där, uppger en källa i Pentagon för Ekot.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista