Poliser vill lära sig hantera rädsla

Eleverna på Polishögskolan i Solna kan i framtiden komma att få lära sig mer om den rädsla och stress som många poliser känner i samband med svåra situationer. Linda Eriksson och Elisabeth Lind går sista terminen på Polishögskolan och de har saknat vissa frågor under sin utbildning.

– Jag tycker inte att vi diskuterar tillräckligt om vad som händer med oss själva i de här situationerna.

Rädsla tas inte upp
Linda Eriksson och Elisabeth Lind har som specialarbete skrivit en uppsats om den psykosociala hjälp poliser kan få i sitt arbete.

Deras genomgång visar på stora skillnader mellan olika polismyndigheter, så länge det inte handlar om hjälp efter riktigt stora katastrofer, då brukar det fungera.

Men den där ständiga pressen och rädslan, som kan vara så gnagande, den tas inte så ofta upp, varken i arbete eller under utbildningen, anser de. Polishögskolans rektor Birgit Hansson håller med.

– Jag är lite rädd för att det finns uppfattningar redan under utbildningen om att, till exempel, en bra polis inte är rädd. Om man då märker att man blir rädd i vissa situationer, så tror jag att det är väldigt viktigt att det diskuteras. Hur ska jag hantera att jag blir rädd i vissa situationer? säger hon.

Debatt på hemsida
Ämnet rädsla har också debatteras intensivt på Polisförbundets hemsida, sedan en kvinnlig elev på Polishögskolan nyligen skrivit om hur hon blev helt skräckslagen när hon åkte på ett lägenhetsbråk tillsammans med två poliser, om hur de efteråt var så nedblodade att de tvingades byta kläder.

Rektor Birgit Hansson tycker att frågorna är så viktiga att de ska finnas med på schemat i större utsträckning än i dag.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".