Polisen kan få ökad rätt till avlyssning

Uppdaterad 09:30
Det ska bli lättare att avlyssna misstänkta brottslingar, föreslår justitiedepartementet. Justitieminister Thomas Bodström vill ge polisen möjlighet att avlyssna även i förebyggande syfte.

– Vi ställer krav på att Säkerhetspolisen ska kunna hindra att brott begås i Sverige. Då måste man också ge dem redskap för det. Ska de klara det måste de agera innan brotten begås. Då behövs det att de i vissa fall, i de mest allvarliga brotten, ska få möjlighet till teleavlyssning innan brotten begås, säger Thomas Bodström.

Idag får polisen och Säpo bara avlyssna människor i samband med en brottsutredning.

En förundersökning måste vara inledd, en domare måste godkänna avlyssningen och brottet som ska bevisas med avlyssningen måste ge minst två års fängelse.

Avlyssna i preventivt syfte
Skillnaden med det nya förslaget som nu utarbetas av justitiedepartementet är att polisen ska kunna avlyssna även i preventivt syfte. Orsaken är att det är för sent att avlyssna när brottet redan är begånget, enligt justitieminister Thomas Bodström.

En utredare ska nu titta närmare på de juridiska aspekterna för att en ny lag sedan ska kunna skrivas.

Chefs-JO tveksam
Chefs-JO Mats Melin är mycket tveksam till Bodströms tankar. Han säger att det finns både praktiska problem som hur man ska veta att ett brott är på väg att begås och principiella problem, nämligen att medborgare inte ska kunna avlyssnas av myndigheter.

– Det är mycket tveksamt att bryta detta grundläggande skydd redan på grund av  en misstanke från polisens sida att vi kan komma att göra oss skyldiga till ett brott. Det är det principiella, säger han.

– Det praktiska, jag ska med intresse ta del av lagförslaget, för än så länge har jag lite svårt att förstå hur man ska kunna sätta rimliga villkor för prövningen av ett tillstånd att avlyssna preventiv. Hur man till exempel kunna bedöma grad av skälig misstanke för att en person ska kunna komma att begå ett brott, fortsätter Mats Melin.

Allmänna ombud införs
Enligt Thomas Bodström ska rättssäkerheten stärkas för de som avlyssnas.

– Det är naturligtvis en balans. Vi förstärker också rättssäkerheten genom att det kommer att införas allmänna ombud i höst. Det kommer det också att göras i sådana här situationer. Det har det inte varit tidigare, så det är också en förstärkning av rättssäkerheten. Sedan är det självklart att det här bara får användas för de mest allvarliga brotten och att det ändå måste finnas en misstanke om det.

Hur ska man kunna använda allmänna ombud i samband med ett brott som håller på att begås?

– Polis och åklagare måste även i fortsättningen få tillstånd av domstolen för att få genomföra telefonavlyssning och då ska ett allmänt ombud vara med och ta till vara på den enskildas intressen, säger justitieminister Thomas Bodström.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se
Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista