1 av 2
Riksbankschefen Stefan Ingves vid tisdagens presskonferens. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik - reporäntans utveckling

Riksbanken höjer reporäntan

Riksbanken höjde i dag sin viktigaste styrränta, reporäntan, med 0,25 procentenheter till 1 procent. Och det kommer snart flera höjningar. Riksbankschefen Stefan Ingves räknar med nya höjningar i prognosen för framtiden, den så kallade räntebanan.

– Den räntevana som vi har visar ju att räntan gradvis kommer att höjas framöver. Det är vår bästa bedömning i dag. Det här är inte den sista räntehöjningen.

Blir det fler höjningar i år?

– Det är för tidigt att uttala sig om. Vi tar ett möte i taget. Räntebanan säger att det kommer att bli flera höjningar. Det är klart.

Beskedet om höjningen var väntad. Och fler är på gång även om Riksbanken nu skriver ned takten i de kommande räntehöjningarna fram till 2013. Osäkerheten i den internationelle ekonomin gör att höjningarna kanske inte behöver bli lika stora som tidigare beräknats.

Den viktigaste förklaringen till dagens höjning är att svensk ekonomi tagit fart ordentligt. Riksbanken räknar med att tillväxten i år blir 4,8 procent. Svensk ekonomi har gått från att ha krympt förra året, till att växa snabbt och Riksbanken vill med en rad räntehöjningar förhindra att också inflationen tar fart.

Den som har ett lån med rörlig ränta kommer snabbt att märka dagens höjning. Ett bolån på en miljon kronor med rörlig ränta innebär en ökad månadskostnad med runt 200 kronor. Och flera banker har redan inför dagens väntade besked redan höjt sina bolåneräntor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".